Ръководителят на НАСА твърди , че Китай може да предяви териториални претенции за Луната

Китайските власти може да предявят претенции за територии на Луната, ако удържат победа в новата космическа надпревара .Такова мнение е изказал ръководителят на НАСА Бил Нелсон в интервю за вестник Politico.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-01-2023] Ръководителят на НАСА твърди , че Китай може да предяви териториални претенции за Луната
Китайските власти може да предявят претенции за територии на Луната, ако удържат победа в новата космическа надпревара .Такова мнение е изказал ръководителят на НАСА Бил Нелсон в интервю за вестник Politico.

По негово мнение , САЩ участват в нова космическа надпревара с Китай. Ако Пекин удържи в нея победа , то може да предяви претенции за обширни участъци на Луната, твърди ръководителят на НАСА.
Китай, според него , ще завладее най-богатите на ресурси участъци от лунната повърхност , ако първи се закрепи на Луната. "Това е факт, ние участваме в космическа надпревара. И това е истина, че ние трябва по добре да се погрижим , 'те' да не стигнат до определени места на Луната под вида на научни изследвания. И не е изключено , че 'те' ще кажат - 'Не се приближавайте, това е наша територия' " - твърди Нелсон.
Той предполага, че основание за такъв род твърдения е примерно ситуацията със спорните острови в Южно-Китайско море. "Ако вие се съмнявате в това, то вижте какво Китай направи с островите Спратли" е добавил ръководителят на НАСА. Той е убеден в това, че САЩ , както се планира , през 2025 ще изпрати своиастронавти на Луната. Нелсон е изразил безпокойство от темповете на подоготовка на Китай за кацане/освояване на Луната. "За последното десетилетие Китай постигна огромни успелхи и достигения" е казал той. СЪщо така е истина , четехните срокове за кацане на Луната , стават все по близки" . "На южният полюс на Луната има много места, които подхождат , както ние сега смятаме, за добиване на вода и много други неща" е казал Нелсон.
При това от Пекин опровергават подобни твърдения. "Някои американски чиновници, се изказват безотговорно с цел да изкривят нормалната и законна космическа дейност на Китай, е отбелязал в интервю секретарят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пеньюй. - Китай решително опровергава подобни твърдения" . "Космическото пространство - това не е поле за борба" е добавил той.

По рано от Роскосмос съобщиха за подписване на споразумение между правителствата на Русия и Китай за сътрудничество по създаване на Международна научна лунна станция (МНЛС). Роскосмос и Китайското национално космическо управление през юни 2021 в рамкиет на Глобалната конференция по изследване на космическото пространство са представили 'пътна карта' за МНЛС . Според представената информация , строителството на станцията трябва напълно да завърши през 2035г. От 2026 до 2030бг са запланирани две мисии по отработване на технолигиите по кацането и доставката на товари , а също така връщане на Земята на образци от Луната. От 2031 до 2035 страните ще разгърнат инфраструктура на орбита и на повърхноста на Луната , в това число комплекси за връзка , а също така електроенергетическо , изследователско и др оборудване.
Споре пътната карта на проекта, транспортната инфраструктура на станцията ще включва в себе си изследователски и технически луноходи, а също така скачащ робот. Страните планират да снабдят станцията с няколко умни мини ровера, предназначени за изследване на повърхноста на Луната.

Архипелага Спратли и Параселските острови , вече много години са причина за многонационален конфликт в Южно-Китайско море. Основни фигуранти в спора за принадлежност на тези територии са Виетнам и Китай. Освен тях , частични или пълни претенции за островите имат Бруней , Малайзия , Тайван и Филипините. Освен стратегическото разположение на кръстопът на морски маршрути в Индйсткия и Тихия океан, ценноста на островите се определя и от това ,че в техния шелф , според експертни оценки , има значителни запаси от нефт и др минерали,за разработката на тези находища се стреми всеки един участник в конфликта.
[ИтарТасс]прочетена[565] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links