С помоща на Falcon Heavy ще бъде изведен в космоса най-тежкият до момента телекомуникационен спътник

Компанията EchoStar е избрала SpaceX за извеждането в космоса на геостационарният телекомуникационен спътникJupiter-3 (Echostar 24), който е построен от компанията Maxar. Спътникът трябва да бъде изведен в космоса в началото на 2023г

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[07-06-2022] С помоща на Falcon Heavy ще бъде изведен в космоса най-тежкият до момента телекомуникационен спътник
Компанията EchoStar е избрала SpaceX за извеждането в космоса на геостационарният телекомуникационен спътникJupiter-3 (Echostar 24), който е построен от компанията Maxar. Спътникът трябва да бъде изведен в космоса в началото на 2023г

Според информацията Jupiter-3 ще има маса около 9.2т . Мисията няма да бие рекордът по общ полезен товар изведен на геостационарна орбита с един старт , установен от Ariane 5 през 2021( тогава бяха изведени два спътника с обща маса 10.2т) , но ще установи нов рекорд за маса на един КА изведен на тази орбита в рамките на един старт.
Jupiter-3 ще надмине световният рекорд за най-голям спътник на геостационарна орбита от всички извеждани досега с 30%. По всяка вероятност , това ще бъде най-тежкият 'цивилен' спътник от всички , който ще достигне геостационарна орбита ( 35785км от Земята ) . Което е още по важно , спътникът може да има най-голямата 'суха' маса от всички извеждани космически апарати , извеждани на тази орбита , а това вероятно ще го направи най-мощният ( за момента ) геостационарен телекомуникационен спътник в света. Очаква се Jupiter-3 да може да осигурява максимална пропускателна способост 500Гбит / с.
През юли 2018 SpaceX вече пофобриха рекордът по извеждане на най-тежкият геостационарен спътник , когато РН Фалкон-9 успешно достави на орбита Telstar 19V Telesat с маса 7.076т. Тогава, за да се осигури кацането на първата степен на Фалкон-9 , SpaceX изведоха Telstar 19V на преходна орбита с апогей , много по нисък от геостационарната орбита , а това означаваше , че спътникът трябва сам да се издигне до нужната орбита.
За предстоящият старт, даже с кацане на трите ускорителя на Falcon Heavy, има голяма вероятност , ракетата да може да изведе Jupiter-3 на номинална преходна орбита. Ако централният ускорител бъде изразходван ( без приземяване) , а страничните се приземят , то Falcon Heavy вероятно ще може да изведе Jupiter-3 на по висока преходна орбита , от което следва , че спътника сам ще трябва по малко да изразходва за да достигне геостационарна орбита, което от своя страна увеличава срока на работа. Например по време на извеждането на мисията Arabsat 6A, геостационарен телекомуникационен спътник с маса 6,5 т с помоща на Falcon Heavy спъникът бе изведен на орбита с апогей 90 000 км , което съкрати с около 20% загубите на спътника за достигане на правилната орбита, което позволи теоретично да се удължи срока на работа до около 20г.
[Новости Космонавтики]прочетена[95] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft