Публикуваха снимки от обратната страна на Луната направени преди 60 години

Руският държавен архив за научно техническа документация е предоставил на РИА Новости една от първите фотоснимки на обратната страна на Луната , напрвена от съветската станция 'Луна-3' преди 60 години.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[07-10-2019] Публикуваха снимки от обратната страна на Луната направени преди 60 години
Руският държавен архив за научно техническа документация е предоставил на РИА Новости една от първите фотоснимки на обратната страна на Луната , напрвена от съветската станция 'Луна-3' преди 60 години.

"За наше голямо учудване , обатната страна на лунната повърхност се оказа по гладка от видимата. На нея имаше по малко морета и кратери " разказва за РИА Новости началника на отдела за осигуряване на запазването на архивните документ Андрей Куракин.
Сред архивните изображения , предоставени на РИА Новости има и рисунка , показваща положението на автоматическата междупланетна станция 'Луна-3' при засемането на обратната страна на Луната , снимки от обратната страна на Луната , а също така снимка с макета на самата станция.
'Луна-3' е изведена в космоса на 4 октомври , а за първи път е погледнала обратната страна на Луната и е направила снимки на 7 октомври. На основата на тези снимки , през 1960 е бил съставен атлас и карта на обратната страна на Луната, а през 1961 е пуснат и нов глобус на Луната.
Заснемането е проведено от разстояние 60-70 хил км от повърхноста на Луната.
За целта е използвана американска фотолента с ширина 35 мм , получена от свалени американски въздушни балони разузнавачи , изпращани от Вашингтон за заснемане на съветската територия. Оказало се , че трофейната лента по своите параметри е недостижима в това време за съветската промишленост, и идеално подхожда за снимките на Луната.
По време на целия полет са направени 29 снимки . Проявяването на лентата е проведено на борда на станцията , а на 18 октомври , при завръщането на 'Луна-3' обратно към Земята , 17 от изображенията са били заснети с телекамера и предадени на наземните станции в Крим и на Камчатка по телерадиоканал. След някои обработки , част от тях за първи път са публикувани във вестник 'Правда' от 27 отктомври 1960.
[РИА Новости]прочетена[205] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft