Учени са предупредили за възможното изчезвае на пръстените на Сатурн

Знаменитите пръстени на Сатурн може да изчезнат в най-близко по космически мерки време. Учените са установили , че газовият гигант засмуква веществото от пръстените със скорост до 45 тона в секунда.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-10-2018] Учени са предупредили за възможното изчезвае на пръстените на Сатурн
Знаменитите пръстени на Сатурн може да изчезнат в най-близко по космически мерки време. Учените са установили , че газовият гигант засмуква веществото от пръстените със скорост до 45 тона в секунда.

Резултатите от това изследване са базирани на данни от автоматичната междупланетна станция Касии. Изследването на учените е публикувано в списание Science.
Това , че от пръстените на Сатурн в горните слоеве на атмосферата пада своеобразен дъжд , състоящ се от водород и хелий , учените знаеха отдавна. Но новите данни получени от сондата Касини са заставили специалистите да погледнат на този процес по нов начин. Освен водорода и хелия , там са се оказали и въглероден окис, метан , азот, остатъци от органични молекули , а също така воден лед и силикати. Като цяло , масовата скорост на потока на веществото , падащо в атмосферата на планетата , според пресмятанията е от 4.6 до 45 тона в секунда.
Отчитайки масата на самите пръстени , изследователите са пресметнали , че близките към планетата пръстени D и C може да изчезнат буквално мигновенно по мерките от историята на Слънчевата система. Така например пръстена D ще изчерпи своя запас само за 7-66 хил години , ако не се подхранва от съсдения пръстен , който от своя страна ще издържи от 700хилг до 7 млн години.
От друга страна е възможно , пръстените на Сатурн да се подхранват постоянно от някакъв друг процесс и тяхното изчезване да не предстои толкова скоро. Но ако е така не е ясно от къде се появява такова количество ново вещество.
Експедицията Cassini, която е съвместен проект на НАСА , Европейското и Италианското космическо агентство, и започна през октовмри 1997, като нейната основна цел бе изследването на Сатурн , неговите пръстени и спътници. От момента на извеждането в космсоа, сондата преодоля 7.9 милиарда км , направи 294 завъртане около Сатурн , 162 пъти се сближава с неговите спътници и откри шест нови.
През септември 2017 сондата навлезе в плътните слоеве на атмосферата на Сатурн и прекрати свеоето съществуване.
[ИтарТасс]прочетена[6293] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links