От НАСА са заявили , че кацане на астронавти на Луната през 2024 няма да има

Кацането на астронавти на Луната през 2024 не е възможно , поради забавяне на разработването на скафандри. Това се казва в доклад на генералния инспектор на НАСА Пол Мартин.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-08-2021] От НАСА са заявили , че кацане на астронавти на Луната през 2024 няма да има
Кацането на астронавти на Луната през 2024 не е възможно , поради забавяне на разработването на скафандри. Това се казва в доклад на генералния инспектор на НАСА Пол Мартин.

"Отчитайки очакваните забавяния в разработкат на скафандри , кацанеот на Луната в края на 2024, както се планираше досега , не е възможно" е отбелязал Мартин , който осъществява надзор на дейностите на НАСА.
Той е пояснил , че според плановете на НАСА , първите два готови за полет нови скафандри xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit - Мобилна систрма за извънкорбна дейност) трябва да са готови към нонември 2024, но НАСА 'се сблъсква със начителни трудности в достигането на тази цел' . Става дума за забавяне на запланираните дейности , която вече е достигнала 20 месеца. Това забавяне е свързано с недостатъчно финансиране , последствия от пандемията и техически проблеми. Отчитайки ред изисквания , се отбелязва в доклада , "скафандтите ще бъдат готови за полети не порано от април 2025" . ОСвен това , към времето , когато ще се появят два готови за полет скафандри , НАСА ще похарчи над милиард долара за разработката и слабянето на скафандри от следващо поколение "

При това Мартин е подчертал , че проблемите с разработката на скфандрите са - 'далече не единствения фактор , влияещ на жизнеспособноста на графика за възстановяването на полетите до Луната" " Например , нашата предишна ревизия е открила значителни забавяня в други части от програмата , необходими за кацане на Луната , включително разработката на ракетата носител Space Launch System (SLS), корабът Orion " - се казва в доклада . - Освен това забавянията свързани с разработката на модулът за кацане и не отдавнашният момент с протеста против решението за договора за модулът за кацане , също така пречат за реализацията на кацане през 2024.
На 16 април от НАСА обявиха за подписване на договор на сума 2.9милиарда долара за конструиране на модул за кацане с компанията SpaceX, отколонявайки заявките на Blue Origin и Dynetics. Своето решение НАСА обясни с ограничения бюджет и с това , че предложенето на SpaceX е били най-изгодно. Blue Origin и Dynetics подадоха жалба в контролния орган на Конгреса , и изпълняването на договора бе спряно до приключване на раазбирателството.

През прлетта на 2019 НАСА анонсира проекта а програмата Artemis, която ще се състои от три етапа. Първият от тях Artemis-1 предвижда безпилотен полет на устновеният на ракетата Space Launch System на кораба Orion , който ще обиколо ЛУната и ще се върне на Земята. Вторият етап Artemis-2 - облитане на Луната с екипаж. На третия етп Artemis-3 НАСА планираше да реализира кацане на астронавти на Луната през 2024, а след това да изпрати екипаж към Марс към средата на 2030те години.
[ИтарТасс]прочетена[637] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft