НАСА подготвя за старт мисията Orbital Flight Test-2 с корабът разработван от Боинг Starliner

От НАСА планират стартът да се състои на 19 май 22:54 UTC (20 май 01:54 наше време). Скачването на корабът Starliner с МКС е запланирано 24часа след стартът.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-05-2022] НАСА подготвя за старт мисията Orbital Flight Test-2 с корабът разработван от Боинг Starliner
От НАСА планират стартът да се състои на 19 май 22:54 UTC (20 май 01:54 наше време). Скачването на корабът Starliner с МКС е запланирано 24часа след стартът.

Корабът трябва да достави на МКС 226кг товари и да остане на станцията от 5 до 10 денонощия, след което ще се разкачи и ще се завърне на Земята. Планирано е кацането да стане на полигона Белите пясъци в НюМексико. Starliner трябва да върне на Земята около 272кг различни товари от станцията.
Но според информация от различни източници , подготовката за старт на Starliner става на фона на разногласия между Боинг и негови подизпълнители , което може да доведе до нови проблеми в тази програма.
По информация от Ройтерс, от Боинг за първи път са признали , че в крайна сметка ще трябва да се промени конструкцията на клапанната систем на двигателите на Starliner, за да се избегнат проблемите , поради които през миналата година бе отложен изпитателния полет.
Инженерите от Боинг и НАСА като цяло са съгласни с това, че причината за блокирането на клапаните е химическа реакция между горивото , алуминиевите материали и проникналата влага от околната среда. Но инженерите и юристите от компанията подизпълнител Aerojet Rocketdyne виждат нещата по друг начин, обвинявайки за проблема почистващото вещество , което от Боинг са използвали по време на наземните изпитания .
"тестовете за определяне на първопричините с клапаните е завършено и в тяхната работа не са проблеми описани от Aerojet " се казва в заявлението на Боинг. От Боинг също така обвиняват Aerojet Rocketdyne , че не са изпълнили своите задълбения по договора , и не са направили елементите достатъчно устойчиви , за да противостоят на проблемите възникващи от химическите реакции и повишената влажност на стартовата площадка.
Споровете на Боинг с Aerojet Rocketdyne са последна илюстрация на програмата на Боинг Starliner, която от 2019 е струвала на самата компания над 595млн долара . От друга страна , по договорите с НАСА има фиксирана цена за тази програма , и по този начин Боинг няма място за маневри във финансов план. Съответно от компанията не желаят да правят допълнителни разходи и се опитват със всички сили да изпратят корабът в полет.
прочетена[53] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft