В САЩ успешно са изпитали парашути за руско-европейската мисия 'Екзомарс'

Два парашута за втората степен , които се планира да се използват по време на спускането на Марс на апарата от руско-европейската мисия 'Екзомарс' са преминали успешно изпитание в края на ноември и началото на декевмри в САЩ. По информация от ЕКА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[14-12-2021] В САЩ успешно са изпитали парашути за руско-европейската мисия 'Екзомарс'
Два парашута за втората степен , които се планира да се използват по време на спускането на Марс на апарата от руско-европейската мисия 'Екзомарс' са преминали успешно изпитание в края на ноември и началото на декевмри в САЩ. По информация от ЕКА.

"Първото успешно височинно изпитание на най-големият парашут за спускане на Марс е завършено, това е важна стъпка по пътя на реализацията на мисията 'Екзомарс' , запланиранна за 2022г.. По таози начин , през тази година бяха успешно изпитани парашутите от първа и втора степен" се отбелязва в съобщението.
Изпитанията на 35 метровия парашут, който е предназначен за забавяне от дозвукова скорост са проведени в щата Орегон на 21 ноември и 3 декември. Единият от моделите е произведен от европейската компания Aerocosmo, а другия от американската Airborne Systems. Според информацията и двата модела са отработли много добре на изпитанията и нови тестове може да се проведат до март 2022г. Засега организаторите на мисията планират да изпозлват парашути за първата степен произведени от Airborne Systems а за втората степен от Aerocosmo.
"Ние извлякохме максимална полза от всички предишни изпитания , и това е двоен успех, който последва след впечатляващото разгръщане на парашутите от първа степен в началото на годината , и това ни позволява да говорим , че ние действително сме близо до старта. Ние демонстрирахме , че имаме два парашута за приземяването на Марс" е заявил ръководителят на програмата на ЕКА 'Екзомарс' Тери Бланкуерт.
Стартът на втората част от мисията 'Екзомарс' първоначално бе планиран за 2018г, но по късно стартът на европейският марсоход и руската платформа за кацане 'Казачок' бе отложен за 2020г , а след това за 2022 ( От ЕКА прогнозират прозорец за старт да има в периода 20 сеептември - 1 октомври ) . Изпращането на апаратите в космоса се планира да стане с помоща на РН 'Протон-М' с ускорител 'Бриз-М' от космодрума Байконур. Целта на проекта е изследване на повърхноста на Марс и търсене на потенциални следи от извънземен живот.
[ИтарТасс]прочетена[703] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft