Сондата Cassini започна спускане в атмосферата на Сатурн

Автоматическата междупланетна станция Cassini е пристъпила към финалното спускане в атмосферата на Сатурн , станцията работи на орбита около Сатурн от 2004г. По информация от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-08-2017] Сондата Cassini започна спускане в атмосферата на Сатурн
Автоматическата междупланетна станция Cassini е пристъпила към финалното спускане в атмосферата на Сатурн , станцията работи на орбита около Сатурн от 2004г. По информация от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена.

Запланирано е в продължение на месец, Cassini да направи пет последни завъртания около Сатурн, преминавайки на все по ниска орбита.Предполага се на 15 септември двигателите на сондата да не могат вече да подържат ориентацията на сондата , така че антената му да е насочена към Земята и по този начин връзката с апарата ще прекъсне и той ще се разпадне и изгори в атмосферата на Сатурн. Последното 'движение' надолу станцията ще направи с помоща на специална маневра, използвайки силата на притегляне на Титан. През това време на Cassini, по планове на НАСА ще работят само 7 от 12 научни прибора , които ще предават в ЦУП информация фактически в реално време.
Това движение по спирала , все по близо до повърхноста на Сатурн , Cassini започна в понеделник , като направи първия преход на по ниска орбита. "Първото от петте финални гмуркания в атмосферата бе усоешно" са заявили от Лабораторията по реактивно движение. Но представителя на НАСА е отказал да уточни , как именно е завършила маневрата. "Извинете , но ние все още няма да обявяваме резултатите от това първо гмуркане" е казал сътрудника.
Както по рано са пояснили експертите , които осъществяват ръководството на мисията Cassini, ще се смята , че всичко е преминало както е планирано , ако двигателите на станцията в рамките на първото сближаване са работили 10-60% от своята мощност. Ако се е наложило тяхната мощност да се увеличи , това означава , че горните слоеве на атмосферата на Сатурн са по плътни от прогнозираното . В този случай ще се наложи сондата да се издигне малко.
Според плановете , в близките седмици , на станцията Cassini активно ще работи , преди всичко масспектрометъра за йони и неутрални часстици , с цел да се получат допълнителни сведения за атмосферата на Сатурн. За сметка на започналото спускане , Cassini вече се превърна в първата в исторята сонда изследваща атмосферата на тази планета.

По думи на сътрудници от НАСА , решението за управляемото спускане на Cassini от орбита към Сатурн се обяснява на първо място с това , че на станцията свършва запаса от ракетно гориво, т.е. тя може да премине в неконтролиран полет. Учените се стремят да избегнат евентуално падане на станцията на Титан или Енцелад, макар вероятноста за това да е много малка. Специалистите не искат парчетата от станцията , която е снабдена с радиоизотопен термоелектрически генератор , да замърсят Титанили Енцелад, на които е възможно да има живот.
[ИтарТасс]прочетена[2681] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft