В Китай е създаден симулатор на Луната с понижена гравитация

В Китай са построили 'изкуствена Луна' с гравитация, която ще помогне за подоготовка на бъдещи мисии към спътника на Земята. В състава на установката влиза вакумна камера , разположена в мощно магнитно поле. Вътре в тази 'кутия' има ландшафт с имитация на лунна повърхност.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-01-2022] В Китай е създаден симулатор на Луната с понижена гравитация
В Китай са построили 'изкуствена Луна' с гравитация, която ще помогне за подоготовка на бъдещи мисии към спътника на Земята. В състава на установката влиза вакумна камера , разположена в мощно магнитно поле. Вътре в тази 'кутия' има ландшафт с имитация на лунна повърхност.

Съоръжението 'Изкуствена Луна' има използваема височина само 60 см. Това устройство не позлволява там да се намират астроанвти в пълен руст и засега ще се използва само за проверка наоборудване за пробиване в лунни условия.
Симулаторът 'Изкуствена Луна' е установен в град Сюйчжоу в китайската провинция Цзянсу, и е бил разработен по този начин , че по думи на неговите създатели , 'да застави гравитацията да изчезне' . В момента за имитация на ниска или отствъща гравитация на Земята се използват самолети , които за около 30 сек влизат в специален режим на пикиране, който специалистите наричат 'крива на Кеплер' . Кратко времено отсъствие на гравитация може да се получи вътре във висока кула от която е премахнат въздухът , а руските космонавти се тренират за полети и излизания в открития космос в условията на специални басейни - но това не може да се нарече пълноценна имитация на отсъствие на силата на тежеста.
Преимуществото на новият лунен симулатр е това ,че той може да имитира ниска сила на тежеста или безтегловност 'колкото е необходимо' , обясняват неговите разработчици. Вътре в 60см кутия те са създали изкуствен ландшафт, състоящ се от камъни и прах, максимално близки то тези които са намерени на Луната. И всичко това е разположено вътре във вакумна камера , от където е премахнат въздуха. Мощните магнити се използват за създавнето на магнитно поле вътре в камерата ,което 'повдига' всичко вътре. Магнитното поле може да се регулира по необходимост, като се постига увеличаване или намаляване на силата на тежеста. Силата на тежеста на Луната е около шест пъти малка от земната. Възможноста да се тестват устройства и процеси в условията на ниска гравитация може да намали непредсказуемите инциденти , възникващи по време на реални лунни мисии .
"За някои експерименти - като ударни изпитания са необходими само няколко секунди понижена сила на тежеста - пояснява научния сътрудник от Китайският геолого-технически университет Ло Жуйлин , но други експерименти може да изискват няколко дни."
Моделирането на среда с ниска гравитация с помоща на електромагнити е била вдъхновена от експериментите на Андрей Гейм - бъдещ лауреат на Нобелевска премия , присъдена му за работите по графена . За тези експерименти Гейм и неговия колега Майкъл Бери са получили Шнобелевска премия по физика през 2000г , която 'отнаало кара хората да се смеят , а после да се замислят' . В рамкиет на експериментите , те са използвали магнити за да накарат жаби да левитират. Шнобелевската премия е им е била присъдена за този експеримент. Резултатите от експеримента те са изложили във статия 'За левитацията на жабите и левитроните" публикувана през 1997 в списание European Journal of Physics.
Китай си е поставил задача да изпрати астронавти на Луната към 2030г и да създаде там в последващото десетилетие база в рамките на съвместен проект с Роскосмос. Очаква се , че 'Изкуствената Луна' ще изиграе важна роля в подготовката на бъдещите лунни мисии, позволявайки на учените детайлно да планират отговорни операции и пълноженно да се подготвят за строителството на станцията в условията на ниска гравитация .
Ръководителят на китайската космическа програма неотдавна е завил , че строителството на изследователската станция може да започне през 2027г - с няколко години по рано , поради опасения за изоставане в надпреварата със САЩ, който планират да завърнат своите астронавти на Луната към 2024г.
Една от потенциалните причини за проблеми в рамките на бъдещо лунно строителство е в това , че прахът и камъните може да се държат по друг начин в условията на ниска гравитация. Освен това , на Луната няма атмосфера и температурите може рязко да се променят. На прототипа симулатор , китайските инженери вече са проверявали някои технологически процеси . Например пробиване на различни материали и са открили , че съпротивлението на много материали може да е много по високо от предсказаното от компютърните модели.
Ли Жуйлин твърди , че новата установка ще бъде използвана и за изучаване на възможнсотите за 3D-печат наповърхноста на Луната. По думи на китайският учен , такива технологии са необходими за създаване на някой елементи за бъдещите постоянни селища на хората на Луната.
"Някои експерименти , провдени в симулираната среда , може да ни дадат важни подсказки по провеждането на операции по търсене на Луната , например търсене на вода под лунната повърхност" е добавил Ли Жуйлин.
В процеса на създаване на симулационната камера , китайските инженери е трябвало да внедрят ред технологически иновации , в частност , за да се такива които позволяват да се контролират мощните магнитни полета. Също така създаването на имитациония ландшафт с имитация на лунен прах и камъни. А също така се е наложило да заменят стоманата с алуминий в някой ключови компоненти. Очаква се симулаторът да бъде въведе официално в експлоатация в близктие месеци. В бъдеще , китайските специалисти планират да направят достъпен този обект за експерименти на изследователи от целия свят .
[Gazeta.ru]прочетена[234] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft