Мисия Lunar Flashlight има проблеми с двигателите

Мисията на НАСА Lunar Flashlight, която стартира на 11 декември 2022 и започна своето четири месечно пътешествие към Луната, има проблеми с двигателите.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-01-2023] Мисия Lunar Flashlight има проблеми с двигателите
Мисията на НАСА Lunar Flashlight, която стартира на 11 декември 2022 и започна своето четири месечно пътешествие към Луната, има проблеми с двигателите.

Основна задача на мисията тества някои нови технологии с цел търсене на под повърхностен лед на Южния полюс на Луната.
Космическият апарат е в изправност и подържа устойчива връзка в мрежата на НАСА Deep Space Network. Но екипът по експлоатацията на мисията е открила , че три от четирите двигателя не работят както трябва.
Инженерите за първи път са зафиксирали падане на тягата четири дни след старта. Сега те работят над анализа на проблема и търсене на възможни решения. По време на полета , двигателната установка на Lunar Flashlight работи в режим на кратковременни импулси с продължителност до няколко секунди за едно пускане. Екипът смята , че падането на тягата може да е резултат от препятствия в горивните магистрали , което да води до подаване на недостатъчни количества гориво за двигателите.
Екипут планира да увеличи времето за експлоатация на двигателите , надявайки се да отрстрани всякакви потенциални препятствия в горивните магистрали. Също така ще бъдат направени маневри за корекция на траекторията, които ще позволят на мисията да запази курса за достигане на нужната орбита. В случай , че тягата на двигателите не бъде възстановена , екипът на мисията ще проведе съответните маневри , отчитайки понижената тяга. Lunar Flashlight трябва да провежда ежедневни маневри за корекция на траекторията от началото на февруари , за да достигне орбитата на Луната след около четири месеца.
Останалите системи на Lunar Flashlight работят нормално , в това число бордовият компютър Sphinx и модернизираната радиостанция Iris. Допълнителните системи , такива като лазерният рефлектометър, ще бъдат тествани в близките седмици , преди мисията да заеме лунна орбита.
[Новости Космонавтики]прочетена[506] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links