Междупланетната сонда Juno е открила странни аномалии в 'живота' на Голямото червено петно на Юпитер.

Сондата на НАСА Juno , за първи път е проследила как се променя облика на Голямото червено петно на Юпитер , и е открила , че площа на този 'вечен ураган' постепенно се съкращава , а неговата височина расте. По информация от статия на учени , публикувана в Astrophysical Journal.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-03-2018] Междупланетната сонда Juno е открила странни аномалии в 'живота' на Голямото червено петно на Юпитер.
Сондата на НАСА Juno , за първи път е проследила как се променя облика на Голямото червено петно на Юпитер , и е открила , че площа на този 'вечен ураган' постепенно се съкращава , а неговата височина расте. По информация от статия на учени , публикувана в Astrophysical Journal.

"В астрономическите архиви , може да се намерят записи , за това , че Голямото червено петно се увеличавало или намалявало и в миналото . Сега неговите размери са относително малки , и петното не се е увеличавало от много време" е разказал Рета Биб , астроном от университета в Ню Мексико.
Голямото червено петно , както се смята, е открито от италианския астроном Джовани Касини . Изображение на петното е открито в рисунки на учения от 1665г. Както са изяснили планетолози по късно , петното представлява мощен ураган антициклон, ветровете на който се движат с невероятната за нас скорост около 430 км / ч.
Размерите на това петно се оценят не в км а в диаметри на Земята - то е около 1.3 пъти по широко от нашата планета, а разликите в температурите неговите топли и студени точки превишава няколко стотин крадуса. По сегашните хипотези на учените , 'великото петно' работи като грейка , прехвърляки топлина от недрата на Юпитер в неговата атмосфера, чиято температура забележимо превишава теоретичните значения.
В миналото , както отбелязва Биб , размерите на урагана са били значително по големи , от колкото са сега - приблизително три Земни диаметъра. Защо площа на петното намалява и как този процесс влияе на поведението на петното като цяло , учените не знаят засега.
Астрономите от НАСА са затворили този пропуск в знанията , анализирайки данните събрани от Juno в продължение на последните 1.5г на работа на орбита около Юпитер. За това време , сондата успя да се сближи с планетата над десет пъти и да получи първите детайлни научни данни за нейната вътрешна структура.
Обединявайки тези данни със снимки на петното от недалеко минало , получени с помоща на камери на станцията 'Вояджер' и от телескопа Хабъл , учените са успели да разкрият тайните на еволюцията на загадъчния ураган и да изяснят , какво отличава голямото червено петно на Юпитер от неговите малки братя на Земята.
В частност , снимки от Juno са потвърдили , че площа на урагана действително се смалява - неговата дължина и ширина , всяка година се съкращава примерно на 0.04градуса - което е еквивалент на 48 км . За сравнение , димаметъра на най-мощния ураган на Земята за последните години - Санди , бе около 1500 км .
По думи на Биб, учените са очаквали , че съкращаването на площа ще доведе до ускорояване на ветровете в Голямото червено петно , подобно на това което се случва с 'умиращите' земни урагани. Нищо подобно не се случва на Юпитер - вместо това , 'вечния ураган' е запоанал да расте нагоре , обхващайки все по високи слоеве на атмосферата на планетата. Освен това , през последните години е започнал да се променя на цвят - петното става все по тъмно , изменяйки своя цвят от кремъв към черно оранжев.
Причините за тези изменения остават загадка за учените , и засега не е ясно стабилизира ли се урагана или ще продължи да се свива . На текущия момент , астрономите не изключват възможноста, най-големия урагана в Слънчевта система да прекрати своето съществуване в близките 5-10 г.
[РИА Новости]прочетена[2435] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links