Европейската мисия към Меркурий, BepiColombo ще струва много повече от планираното

Комисия от ЕКА на 18 ноември 2009 е утвърдила по висок бюджет за създаването на най-новия европейски научен космически апарат BepiColombo , на който предстои да се отправи към Меркурий.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-11-2009] Европейската мисия към Меркурий, BepiColombo ще струва много повече от планираното
Комисия от ЕКА на 18 ноември 2009 е утвърдила по висок бюджет за създаването на най-новия европейски научен космически апарат BepiColombo , на който предстои да се отправи към Меркурий.

По първоначални планове , тази мисия трябваше да струва около 665млн евро. Но в рамките на проведената среща ,специалистите от ЕКА са представили ред нови обстоятелства и сложности с които ще се наложи да се сблъска апарата в тази мисия.В краен резултат, за да може BepiColombo да противостои на агресивното слънчево излъчване, около Меркурий , на високата температура и силната слънчева радиация, ще се наложи апарата да бъде снабден с допълнителни системи за защита , които ще увеличат стойноста на проекта до около 970 млн евро.
По рано много европейски учени решиха , че оскъпяването на мисията с почти 50% фактически е неявно решение за прекратяване на дейноста, но в ЕКА са решили , че е възможно да се увеличи финансирането.От ЕКА казват , че мисията BepiColombo е една от най-сложните космически програми на ЕКА и не е правилно да се отказват от нейната реализация.
"Сега , апарата има утвърдена финансова и техническа страна на проекта . Всичко е готово за продължаване на работата" - е казал директора на ЕКА по научните изследвания Дейвид Саутвуд.
Формално , BepiColombo е съвместен проект на ЕКА и JAXA.
Полетът ще бъде интересна страница от космонавтиката и изследването с автоматични станиции. Към Меркурий ще полетят две станции на един транспортен модул - Mercury Transfer Module (MTM). Общата маса на комплеса ще бъде около 3тона, от които примерно половината ще е гориво. Преди да пристигне до Меркурий, BepiColombo ще направи 4 гравитационни маневри : около Луната, Земята, Венера и Меркурий. А преди излизането на орбита около меркурий , от транспортния модул , ще се отделят двете орбитални станции.

Първата Mercury Planet Orbiter (MPO), се разработва от ЕКА. Русия ще вземе участие също. Един от 11 те научни прибори на борда ще бъде руски. Тази станция ще работи на орбита с височини от 400 до 1500км над повърхноста на Мееркурий и ще се заеме с изучаването на повърхноста на планетта. В частност, планира се да бъде създадена карта на повърхноста.

Втората станция ще се казва Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). Тя се разработва от японското космическо агентство. На MMO ще има 5 научни прибора, и орбитата на този апарат ще бъде друга. Най-близкото разстояние ще е пак 400км , но най-отдалеченото ще достига до 12000 км . Тази станция ще се заеме с изучаването на магниотосферата на Меркурий.
Пристигането в района на една от най-малко изучените планети от нашата система се очаква през 2017г. Учените планират двете станции да работят на орбита около Меркурий в продължение на минимум 1 година.
[CyberSecurity]прочетена[10599] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links