'Месенджер' изпрати снимки на кратера Калидас

Учените работещи с апарата 'Месенджер' са публикували нови снимки на кратера Калидас. Снимки описание може да се видят тук

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[24-11-2011] 'Месенджер' изпрати снимки на кратера Калидас
Учените работещи с апарата 'Месенджер' са публикували нови снимки на кратера Калидас. Снимки описание може да се видят тук

Снимките са направени на 25 октомври 2011 , но са публикувани сега.
Особенност на кратера , който е именуван в чест на древноиндийски поет, е отъсъствието на централен пик. По думи на учените , това се обяснява с това , че след образуването на кратера , в него е паднал по малък метеорит, който не само е унищожил пика, но и е предизвикал разглаждане на вътрешноста на кратера.
Снимката е част от проекта , по създаване на карта на Меркурий с високо разрешение. Разрешението на картата ще бъде 250 метра на пиксел. Първите 176 дни от пребиваването на орбита около Меркурий , сондата 'Месенджер' състави базова ( предварителна ) карта , а през следващите 176дни , ще бъдат събирани данни за превръщането на базовата карта в стереокарта.
Апарата 'Меседжер' бе изведен в космоса през 2004г. На орбита на Меркурий , апарата излезе през март 2011г , и стана първият изкуствен спътник на най-близката до Слънцето планета. В момента апарата вече е събрал огромно количество информация за планетата и нейния състав.
[www.lenta.ru]прочетена[13795] коментари[17]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links