Неуспешно кацане на Луната

Частната японска компания iSpace не успя да прилуни соята сонда HAKUTO-R на повърхноста на Луната.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[27-04-2023] Неуспешно кацане на Луната
Частната японска компания iSpace не успя да прилуни соята сонда HAKUTO-R на повърхноста на Луната.

Шест часа след запланираното за кацане време , преставители на компанията са признали офицално факта за неуспех на мисията.
Както се казва в разпространеното заявление , по всяка вероятност , сондата е свършила горивото , в резултат на което е станало преждевремено изключване на двигателите. След което на скорост , превишаваща запланираната , HAKUTO-R твърдо е 'докоснала' лунната повърхност.

Кацането е било запланирано за 1.40 на 26 април 2023 токийско време ( 19:40 25 април 2023 наше време) . По време на тази операция е нямало връзка с апарата. От ЦУПа са се опитали да изяснят успешно ли е кацнал Hakuto-R в кратера Атлас в североизочния квадрант на видимата страна на Луната. В крайна сметка е обявено , че кацането е неуспешно.
Кратерът Атлас е бил избран в качеството на място за прилуняване , тъй като 'той отговаря на техническите характеристики за демонстрация на модула, научно техническите цели на мисията MBR Space Centre, а също така исканията на други клиенти" . Модулът трябваше да стане първата част от лунния проект Hakuto-R, който се реализира от частната компания ispace.
[РИА Новости]прочетена[703] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links