Китай планира да изпрати свои тайконавти на Луната до 2030г

Китай планира да реализира кацане на свой тайконавт на повърхноста на Луната до 2030г.Това понеделник са заявили отУправлението на програмата за пилотирани космически полети (CMSA).

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-05-2023] Китай планира да изпрати свои тайконавти на Луната до 2030г
Китай планира да реализира кацане на свой тайконавт на повърхноста на Луната до 2030г.Това понеделник са заявили отУправлението на програмата за пилотирани космически полети (CMSA).

"По плана на проекта за пилотирани изследвания на Луната, китайци за първи път ще кацнат на Луната до 2030г, в рамките на тази мисия , два тайконавта ще управляват пилотиран лухоход за провеждане на научно изследователски дейности" се казва в съобщението , публикувано в аканунта на ведомствтото в социалната мрежа WeChat.
Тайконавтите ще може се предвижват с помоща на лунохода по повърхноста на Луната. Апаратът ще бъде снабден с възможности за определяне на локацията, уточняват от ведомството.
В Китай в продължение на няколко години се развиват програми за изследване на космоса. През януари 2004 Държавният съвет на КНР е утвърдил национална програма за изследване на Луната, а през януари 2019 космически апарат за първи път достигна обратната страна на Луната. Мисият бе 'Чанъе-4' с лунохода 'Юйту-2'
През ноември 2020г от космдрума Вечан бе изстреляна РН 'Чанчжен-5' . Тя изпрати към Луната 'Чанъе-5' , който след 23 дни се завърна на Земята и докара около 2кг образци от Луната, както за изчаване в научни цели , така и за проектиране и подоготовка за строителстовото на научно изследователска база.
Планира се през май 2024 апаратът 'Чанъе-6' да събере в кратер на обратната страна на Луната образци , необходими за изучавнето на микропримеси и изитопи.
[ИтарТасс]прочетена[798] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links