Един от пръстените на Сатурн се оказа не толкова плътен, колкото смятаха до сега учените.

Автоматичната междупланетна станция 'Касини' , през последните дни от своята дейност, преди финалното гмуркане в атмосферата на Сатурн , продължава да снябдява учените на Земята с много ценни данни.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-08-2017] Един от пръстените на Сатурн се оказа не толкова плътен, колкото смятаха до сега учените.
Автоматичната междупланетна станция 'Касини' , през последните дни от своята дейност, преди финалното гмуркане в атмосферата на Сатурн , продължава да снябдява учените на Земята с много ценни данни.

Както е съобщил във вторник на прес0конференция , ръководителя на проекта Ърл Мейз , получените неотдавна данни говорят за това , че вътрешния пръстен на газовия гигант е много по 'тънко' - той се състои от по малко прах от колкото се предполагаше до сега. Освен това , пръстена не нанася вреда на инструментите на сондата , която редовно перлита между пръстените и самата планета. "Сатурн продължава да ни удивлява" е отбелязал Мейз.
При това , той е изразил своето голямо съжаление във връзка с това, че горивото на апарата свършва и това ще доведе до край на мисията. Учените са много заинтересовани в изучаването на този сектор.
'Касини' стана първата земна сонда , която успя да събере образци от атмосферата на Сатурн. По думи на специалиста от Лабораторията по реактивно движение , Линда Спилкер, първичния анализ е показал , че взаимодействието на атмосферата и пръстените е "по сложно от , колкото се очакваше". Тя е отбелязала , че учените са получуили 'удивителна и интригуваща информация" , за това, как атмосферното вещество и прахът от пръстените на Сатурн се смесват.
При това , 'Касини' продължава да изпраща към Земята ценни фотоматериали. През април в обектива на апарата попадна фунията на вихъра , който се върти на севрния полюс на Сатурн. Ширината на този вихър е около 32 хил км . Скороста на вятъра там , по пресмятания на специалистите , трябва да достига 320км/ч. Уникалноста на тази безкрайна буря е в това , че тя има не закръглена , а шестоъгълна форма , което няма обяснение засега.
Самата снимка е направена в разгара на 'лятото' на планетата. Сега вече тя започна да се отдалечава от Слънцето и скоро полюса ще се потопи в дълги години тъмнина . Пълна обиколка около Слънцето Сатурн прави за 29.5 години.

На 15 септември , 'Касини' за последен път ще се приближи към Сатурн. Както твърдят специалистите от НАСА , сондата не само ще работи до последната минута - именно във финалните часове , сондата ще събере и предаде , вероятно , най-важните данни за това небесно тяло.
"Имайки образци , ние ще може да измерим такива неща , като съотношението на водорода към хелия. Ние ще може да разберем от какво се състоят долнтие слоеве на атмосферата. От разстояние и сис спектроскоп е много по трудно да се направи това"
Освен това , спускането на 'Касини' в атмосферата ще помогне на учените да разберат природата на източника на магнитното поле на Сатурн и даже точно да установят продължителноста на един ден на газовия гигант.
Специалистите вече са пренастроили предаването на данни от сондата. Обикновено , данните отнчало се записват на твърд диск , а след това се изпращат на Земята. Сега вече, няма да има време за това - последното предаване на данни ще е пряко и ще започне три часа преди 'Касини' да изчезне завинаги в облаците на Сатурн. "Ние ще включим режим на събиране на образци в атмосферата и информацията ще се транслира до последно" е пояснил Мейз.
До тогава -13-14 септември 'Касини' ще направи заключителна сесия на Сатурн , като направи последни снимки преди завършване на мисията , която продължи 13 години.
[ИтарТасс]прочетена[7954] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links