Индийският стартъп Agnikul проведе успешно изпитание на своята ракета носител

След две години подготовка и четири отлагания през последните няколко мееца, поради технически проблеми , индйският стартъп Agnikul реализира успешно изстрелване и суборбитален полет на разработвана от тях РН , задвижвана от уникални двигатели напечатани на 3D принтер.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-05-2024] Индийският стартъп Agnikul проведе успешно изпитание на своята ракета носител
След две години подготовка и четири отлагания през последните няколко мееца, поради технически проблеми , индйският стартъп Agnikul реализира успешно изстрелване и суборбитален полет на разработвана от тях РН , задвижвана от уникални двигатели напечатани на 3D принтер.

Именуваната Agnibaan SOrTeD (Sub-Orbital Technology Demonstrator), която представлява едно степенна ракета, бе изстреляна на 30 май 2024 от мобилна платфморма от космическият центр Satish Dhawan в източна Индия - космодрума Шрихарикота. Данниет от тестовия полет ще помогнат за развитието и подобряването на ракетата носител на Agnikul .
Предишен опит за старт имаше през март, но тогава в последния момент бе отменен поради малки технически проблеми. След което , имаше опити през април и преди седмица , като при всеки от тях е възниквал технически проблем поради който се налагаше отлагане на старта. При днешният опит , Agnikul успяха най-сетне да реализират този дълго отлаган старт.
Дългата 6.2 м ракета е направена от въглеродни комопозити , което и дава маса при излитане 1,268 lbs, а сърцето е 3D-отпечатаният полукриогенен двигател , който Agnikul разработват сами , и всеки от които дава 6,2 kN тяга.
Съоснователят и СЕО на Agnikul - Srinath Ravichandran е разказал преди старта , че за напечатването на един от ракетните двигатели са нужни от 72 до 75 часа .По този начин компанията може да произвежда два напълно готови ( в груба форма ) двигателя за седмица , което включва тяхното печатане , обезпрашаването и преминаването през термична обработка. Това е много по различно от 'традиционния процес' , при който са нужни от 10 до 12 седмици за създаването на ракетен двигател с подбни размери и характеристики.
Ravichandran пояснява, че основната част на двигателя - цялата се печата като едно част - това е 'където влиза горивото и изализат отработените газове и всичко между тях и възпламенителя' - това се отпечатва като едно цяло изделие.След това двигателя се свързва с горивни тръбопроводи , помпи , сензори и др елементи .
От Agnikul твърдят , че техният 3D напечатан двигаетл е първи по рода си в света, въпреки че компании като Relativity Space и Rocket Lab използват 3D печат доста по рано . Въпреки това, Ravichandran твърди , че всичките тези компании не използват изцяло напечатани двигатели , а само части за тях.
Agnikul използват инконел ( никел-хром ) като материал за технич двигател . Този материал остава достатъчно здрав при високи температури и може да се използва за 3D печат. Но недостатъка е , че тази сплав е лош проводник на топлина , и за специалистите от Agnikul , премахването на топлината е голямо предизвиктелство.
Друго предизвикателство за Agnikul да гарантира, че ракетата снабдена с тези двигатели ще бъде безопасна . От компанията са избрали да не използват твърдо гориво , което е силно експлозивно , вместо това използват течно гориво .
"Всяка система която е свързана с експлозивни действия , като например разделянето на степените и др подобни са замени с пневматични системи" е казал Ravichandran
Компанията Agnikul е основана през 2017, след което започват да правят експерименти с 3D напечатани компоненти .
Ravichandran казва , че инженерите са преминали през 70-80 итерации , специално за горивните инжектори и над 20 итерации за охлаждащите камери с различни геометрии .
На компанията е отнело от шест до девет месеца да направи първата група двигатели от нулата, и след това почти година да ги усъвършенства за да летят реално . Agnikul са събрали 26.7$ инвестиции.
По време на тестовия полет , ракетата се е издигнала на височина около 8км над морското ниво , след което е паднала в океана на около 8км от стартаовата площадка.
Според специалистите , всички поставени задачи за този полет са изпълнени , събраните данни ще помогнат за усъвършенстване на ракетат.
От компанията казват , че вече имат над 40 потенциални клиента , но до момента на реален орбитален старт ще са нужни поне още шест месеца работа.
прочетена[317] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links