Немски научен център е предоставил 'женски' манекени за мисията Artemis I на НАСА

През 2022, НАСА планира да стартира мисията Artemis I и да изпрати безпилотен космически кораб, със системи за подържане на живота към Луната , за първи път след почти 50 години прекъсване.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[01-05-2022] Немски научен център е предоставил 'женски' манекени за мисията Artemis I на НАСА
През 2022, НАСА планира да стартира мисията Artemis I и да изпрати безпилотен космически кораб, със системи за подържане на живота към Луната , за първи път след почти 50 години прекъсване.

В частност , при тази непилотирана мисия ще бъдат изпратени близначки манекенки Helga and Zohar . Експериментът MARE , който е организиран от Немският аерокосмически център , ще използва два идентични манекена, представляващи женско тяло, за изследване на радиоационното облъчване по време наполета ,който може да продължи около шест седмици.
Тази мисия е жизнено важна за плановете на НАСА да изпрати за първи път жени към Луната при реализацията на мисията Artemis . Изследователите от DLR Institute of Aerospace Medicine in Cologne са разработили експеримент и вече са доставили в космическият център Кенеди двата манекена за инсталиране в капсулата. Също така е доставена и нова радиационна защита , която също ще бъде тествана в тозиполет. Artemis I се планира да стартира през лятото на 2022. Монтирането и инсталирането на манекените е планирано четири седмици преди самият полет.
Радиацията на която се излага човешкото тяло по време на полет е много по голяма извън защитния магнитен щит на Земята . Женското тяло е много по чувствително към радиацията от мъжкото тяло в някой органи , в частност гърдите. Като цяло , радиацията е едно от най-големите предизвикателства на които се излагат астронавтите по време на продължителни мисии в дълбокия космос , такива като полети до Луната или Марс .
"С MARE, най-глемият радиационен експеримент за сега провеждан по далече от ниски околоземни орбити , ние ще се опитаме да разберем , как точно радиационните нива влияят на жената астронавт по време на целия полет до Луната, и какви защитни средства биха помогнали да се противостои на това" е заявил Томас Бергер , директор на групата по биофизика от Радиационния биологичен департмент на DLR Institute of Aerospace Medicine.
"През последните няколко месеца в центрове на DLR в Cologne и Bremen, ние изследвахме манекените Helga and Zohar много детайлно , включително проведохме тестове за определим ефекта ор вибрациите които те ще изпитат по време на излитането . Целта е да сме сигурно че всичко ще премине гладко по късно в космическият център на НАСА Кенеди"
Двата манекена са модел на женско тяло . Като цяло, при жените има по голям риск от рак , и има различни нива на радиация които се прилагат за жените астронавти и за мъжете астронавти. Въпреки това , до сега не са провеждани специални изслдвания с манекени в космоса на основата на половите разлики.
"Следва да се отбележи че , двата манекена са направени от материали които наподобяват човешки кости , меки части и органи на жена на средна възраст. Над 10 000 пасивни сензора и 34 активни радиоационни детектори са интегрирани във 38 разреза във манекените" е пояснил Томас Бергер , менаджер на проекта MARE . Двата манекена са 95 см дълги и тежат 36кг.
Единият от тях Helga ще лети 'гол' ( без защита ) към Луната , а другият Zohar ще бъде облечен в специално разработен костюм за радиацинна защита именуван AstroRad. При сравняване на двете групи данни , ще може да се определи до колко , костюмът , който е разработен от парньори на DLR в Израел , ще може да защитава астронавтите от излагането на опасната радиация.
прочетена[271] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft