Астрономите са открили 74 'малки' екзопланети

Учените са открили свидетлства за това, че малките екзопланети , основно се въртят по кръгови орбити . Това увеличава шансовете за зараждане на живот на такива планети.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-06-2015] Астрономите са открили 74 'малки' екзопланети
Учените са открили свидетлства за това, че малките екзопланети , основно се въртят по кръгови орбити . Това увеличава шансовете за зараждане на живот на такива планети.

В статия публикувана в Astrophysical Journal, изследователи от Масачусетския технологичен университет и Университета Орхус в Дания са представили резултатите от едно от първите машабни изследвания на орбитите на малки екзопланети. Учените са открили 74 екзопланети с кръгови орбити около 28 звезди. По размер , тези планети са подобни на Земята и не са подобни на планетите гиганти, които се въртят по силно разтеглени орбити. "Преди двадесет години , ние знаехме само нашата Слънчева система , където всички планети имат кръгови орбити - е отбелязал един от авторите на изследването , аспиранта от катедрата по физика на MIT Винсет Ван Ейлен (Vincent Van Eylen) - Тогава ние започнахме търсене на гигантски екзопланети и открихме голямо количество, но със страни разтеглени орбити. От друга страна , по всяка вероятност , за малкит планети , кръговите орбити са типична черта, а следователно , на такива планети има по голяма вероятност да възникне живот"
Екипа от учени е изучил данните за 145 хил звезди, изследвани от космическият телескоп Кеплер през последните 4 години . С помоща на транзитния метод , учените са пресметнали орбитите на 74 земеподони планети около 28 звезди , масата на които е била вече известна . Както се оказало , всички изследвани планети имат кръгови орбити.
Разбира се , това е само малка извадка от милиардите звезди , но факта , че подобни планети има около почти 30 звезди и тези планети имат кръгови орбити , говори за типичноста на тази картина. По всяка вероятност , малките планети , на които е възможно възникването на живот подобен на земния , имат кръгови орбити , т.е. имат стабилен климат . В същотото време , планетите със силно разтеглени орбити , имат резки температурни разлики и маса други неблагоприятни метео условия , което рязко снижава шанса за появяване и развитие на живот. Сега учените са почти уверени , че 'правилни' звездни системи като нашата в галактиката не са рядкост.
В момента учените планират да потърсят отговор на друг важен въпрос - дали количеството на планети в Слънчевата система е нещо обичайно. Около Слънцето се въртят осем планети , но може това да не е типична цифра и в другите звездни системи да има други количества планети.
Статистическите данни ще помогнат да се оцени потенциалното количество екзопланети близнаци на Земята и вероятноста за съществуването на братя по разум . Засега астрономите получават обнадеждаващи резултати - Слънчевата система не е уникална , а значи може да открием живот подобен на земния.
[R&D.CNews]прочетена[1066] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft