НАСА проведе манерва на станцията MAVEN за избягване на сблъсък със спътника на Марс

Станцията MAVEN (Mars Atmosphere and VolatileEvolutioN) направи маневра на орбита около Марс , което и позволи да избегне сблъск с Фобос - спътник на Марс.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-03-2017] НАСА проведе манерва на станцията MAVEN за избягване на сблъсък със спътника на Марс
Станцията MAVEN (Mars Atmosphere and VolatileEvolutioN) направи маневра на орбита около Марс , което и позволи да избегне сблъск с Фобос - спътник на Марс.

От НАСА са изпратили команда за увеличаване на скороста на станцията на 0.4м/с . Тази промяна е позволила да се промени траекторията на MAVEN и да се предотврати сблъсък с Гобос , което можеше да стане на 6 март.
Станцията и Фобос можеше да се окажат в една точка на пространството с интервал седем секунди. Сега това ще стана с промеждутък 1.5-2 мин, което гарантира безопасно прелитане на апарата.
MAVEN се движи по елиптическа орбита около Марс и много пъти за една земна година пресича траекторията на Фобос и Деймос. Проведената корекция е първата подобна процедура , осъществена след пристигането на MAVEN на орбита около Марс на 21 септември 2014.
Основната задача на MAVEN е да определи скороста на изтичане на газове ( кислород и водород ) от марсианската атмосфера . Това ще позволи на учените да оценят количеството вода , което губи планетата. Специалистите също така се интересуват от климата на Марс , данните са нужни за бъдещите пилотирани мисии.
[www.lenta.ru]прочетена[1509] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft