Секретният американски космически апарат X-37B направи една година на орбита

Американският секретен космически апарата X-37B отбеляза важна дата - една година самостоятелен полет на околоземна орбита. Както и преди една година , за този военен проект от САЩ официално нищо не се съобщава и едната година работа на орбита не се коментира.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-03-2012] Секретният американски космически апарат X-37B направи една година на орбита
Американският секретен космически апарата X-37B отбеляза важна дата - една година самостоятелен полет на околоземна орбита. Както и преди една година , за този военен проект от САЩ официално нищо не се съобщава и едната година работа на орбита не се коментира.

Всичко което е известно за X-37B е това , че в момента в САЩ се работи по подготовката на изстрелването на трети апарат от тази серия, което ще се състои по късно през тази година.

Сега на орбита работи вторият X-37B. Той бе построен от компанията Boeing Phantom Works за ВВС на САШ. Официално този апарат носи обозначението OTV-2 или Orbital Test Vehicle 2, като целите и задачите на този проект за засекретени.
Известно е , че X-37B представлява космическа совалка в миниатюра, и бе изведен в космоса на 5 март 2011г с помоща на ракета носител 'Атлас-5' от база на ВВС на САЩ във Флорида. 'Ние напълно сме удовлетворени от резултатите по проекта X-37B и резултатите от проведените експерименти. Програмата X-37B установява стандари за бъдещи космически кораби за многократно използване и за тази година проведена на орбита , ние получихме много ценни данни " - е казал представителят на ВВС на САЩ Том Макинтайр на космодрума във Флорида.
Какво имено прави на орбита X-37B остава неизвестно , но независимите експерти предполагат , че апарата представлява многофунционална платформа за военно наблюдение . Полетът на X-37B е засекретен , но от ВВС на САЩ заявяват , че задачата на новата мисия е тестване на новите технологии за космически кораби.
Първата мисия на този апарат в космоса продължи 224 дни . И независимо от това , че информацията по полета бе също засекретена , стана ясно , че този полет е бил предназначен за тестване на самата концепция за полети на тези космически безпилотни мини совалки.
По отношение на X-37B представители на ВВС на САЩ признават факта , че секретноста на тази програма предизвиква опасения на ред страни в частост на Русия и Китай. "Тези страни виждат , че външно X-37B прилича на развитие на обявената по рано програма за разполагане на космическо оръжие на орбита. Може да се каже , че тези заявления носят политически подтекст , но и да се снижава нивото на безпокойство аз не съм склонен" - казва Брайен Виден , технически съветник към асоциацията Secure World Foundation.

Официалните представители на ВВС на САЩ казват , че X-37B е създаден за тестване и демонстрация на нови технологии , такива като космическа навигация , нови системи за космически контрол и управление , които може да се използват на бъдещи нови спътници . Друга задача на X-37B е това , да може да изпълнява ролята на унивесален спътник, т.е да може да изпълнява различни задачи , които в момента се изпълняват от едни или други спътници. В случай на излизане от строя на спътник , X-37B може времено да го замени на орбита.
Масата на X-37B е около 4 тона , височина 4 метра, дължина малко над 9 метра. Известно е , че в летателния апарат е изпиолзвана само една , но много авангардна сисетма за вертикална стабилизация. Известно е , че НАСА работи над този проект от 1999г в сътрудничество с Boeing и досега партньорите са вложили в проекта не по-малко от 173 млн долара.
[CyberSecurity]прочетена[1469] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft