Учени са оценили качеството на салата отгледана в космоса

Американски учени от Космическия център 'Кенеди' са завършили изследванията на салата , отгледана в космоса на борда на МКС в периода 2014-2016.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-03-2020] Учени са оценили качеството на салата отгледана в космоса
Американски учени от Космическия център 'Кенеди' са завършили изследванията на салата , отгледана в космоса на борда на МКС в периода 2014-2016.

Изводите са , че космическата салата е абсолютно безопасна за употреба , богата на витамини и микроелементи и не по малко хранителна от земните аналози.
Астронавтите и космонавтиет на МКС се хранят с обработени , специално приготвени за дълготрайно съхрананение продукти . Но организма се нуждае от свежи зеленчуци. Поради това НАСА активно разработва програма по отглеждане на растителни култури в космоса.
През 2014-2016 на борда на МКС е отглеждана салата Lactuca sativa от специално обработени на земята семена в специална камера снабдена със светодиодно осветяване и система за поливане. Растенията са се развивали за 35-56 дни. След което екипажа е изял част от реколтата , а останалата част е била замразена и изпратена на Земята за последващи анализи . За получаване на контролни образци , учените паралелно са отглеждали аналогични растения на Земята в условия максимално приближени до условията на МКС.
Резултатите от изследванеото са показали , че отгледаните в космоса салати са напълно безопасни за употреба, освен това са не по малко хранителни. По състава , салатата се е оказала подобна на земния контролен образец, но в космическата е имало повече микроелементи като калий , натрий , фосфор , сяра и цинк, а също така фенолни молекули. Нивото на антиоксиданти , които защитават клетките от повреди , също така е било не по ниско от това в земните аналози.
Изследователите са изучили и микробните съобщества на растенията, тъй като наборът от полезни и вредни микроби също влияе на пригодноста на растението за употреба като храна. Не зависимо от това , че космическата салата е расла в условията на ния и по интензивно облъчване , изследователите са открили по голямо количество микроорганизми , от колкото при салатата отгледана на Земята, макар състава на миркобите да е били сходен. Това е удивилтено , тъй като се смяташе , че в космоса ще се развият само отделни микробни видове.
По мнение на учените , тези даващи надежда резултати от експерименти , откриват нови възможности за опити с други култури на оборда на МКС. Свежите зеленчуци трябва не само да разнообразят рациона на екипажа , но и да осигурят допълнителен обем микроелемнти и витамини К, В1, С. Освен това отглеждането на зеленчуци ще стане важна практика за продължителните мисии , такива като колонизация на Луната и Марс.
[Новости Космонавтики]прочетена[173] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft