Междупланетната станция New Horizons бе изведена от спящ режим и се подготвя за работа

Автоматичната междупланетна станция New Horizons , която лети към пояса на Койпер - колосално струпване на малки небесни тела , останали след формирането на Слънчевата система , е изведена от спящ режим и започва подготовка за сближаване с един от космическите обекти от пояса.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-06-2018] Междупланетната станция New Horizons бе изведена от спящ режим и се подготвя за работа
Автоматичната междупланетна станция New Horizons , която лети към пояса на Койпер - колосално струпване на малки небесни тела , останали след формирането на Слънчевата система , е изведена от спящ режим и започва подготовка за сближаване с един от космическите обекти от пояса.

По информация от Space.com, сътрудниците от лабораторията по приложна физика от Университета Джонс Хопкин , с помоща на мрежата за далечна космическа връзка в НАСА са получили потвърждение , че апаратурата на станцията , която се намира на разстояние 6 милиарда км от Земята, са се включили в съответствие с програмата.
По този начин започва подготовката за запланираното за декември сближение с малкия обект от пояса Койпер , който е именуван Ултима Туле (Ultima Thule) по астрономическите каталози известен като 2014MU69. Този транснептунов астероид е окрит при наблюдения проведени с орбиталния телескоп Хабъл през юни 2014, и вероятно представлява обект с неправилни форми с диаметър около 30-40км или двойка астероиди всеки с по 20 км в диаметър.
"Ние вече провеждаме пресмятания и имитации на възможните варианти за сближаване с астероида" е отбелязал ръководителя на на изследователската програма Алан Стерн. В рамките на подготовката за сближаването с Ултима Туле , на борда на станцията в продължение на два месеца ще бъдат изпратени обновени компютърни програми , а от началото на август , апаратурата на станцията ще започне наблюдение на астероида - най-отдалечения обект в Слънчевата система , към който се е приближавала автоматическа станция досега.
New Horizons бе изведена в космоса на 19 януари 2006 с РН Атлас-5 от Кейп Канаверал. През април 2006 , апаратът пресече орбитата на Марс , апрез февруари 2007 направи гравитационна маневра в околностите на Юпитер, през юни 2008 прелетя покрай Сатурн , през юли 2010 направи снимки на Нептун и неговия спътник Тритон , а през март 2011 пресече орбитата на Уран , през август 2014 премина орбитата на Нептун. На 14 юли 2015 междупланетната станция се приближи максимално към Плутон - на разстояние 12.5 хил км. В продължение на девет дни , КА проведе наблюдения на Плутон. С помоща на New Horizons са получени първите цветни снимки на Плутон и Харон и са проведени изследвания на атмосферата на Плутон.
[ИтарТасс]прочетена[419] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft