Китай изведе в космоса телескоп за изследване на Слънцето

По иНформация от агенция Синхуа, в неделя , в КНР успешно е реализиран старт на РН , която е извела в космоса усъвършенстваният слънчев телескоп 'Куафу-1' .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-10-2022] Китай изведе в космоса телескоп за изследване на Слънцето
По иНформация от агенция Синхуа, в неделя , в КНР успешно е реализиран старт на РН , която е извела в космоса усъвършенстваният слънчев телескоп 'Куафу-1' .

РН CZ-2D е стартирала в 7:43 по пекинско време ( 02:43 наше време ) от космодрума Цзюцюан в северната част на страната. Космическият телескоп е бил изведен на запланираната орбита , стартът е признат за успешен.
'Куафу-1' е предназначен за изучаването на два вида процеса: слънчеви изригвания и така наречените коронални изхвърляния на маса - изхвърляне на голям плазмен облак от външната атмосфера на Слънцето. Освен това , апаратът ще се използва за изследване на свойствата на магнтното поле на звездата. Учените ще се опитат да установят връзка между короналните изхвърляния на маса и магнитното поле на Слънцето.
Телескопа ще се използва и за прогнозиране на космическото време.
Както са съобщили от Китайската академиня на науките , 'Куафу-1' ще работи на слънчево сихнрона орбита на разстояние 720км от повърхноста на Земята. Апаратът ще съчетава фунциите на телескоп , прибор за измерване на магнитното поле и ренгенов топловизор. Очаква се 'Куафу-1' да работи на орбита 4 години.
През октомври минаната година ,Китай изведе своят първи апарат за изследване на физическите характеристики на слунчевите изригвания - 'Сихе' .
[ИтарТасс]прочетена[23] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft