Кубсатът CAPSTONE продължава своя полет към Луната

Специалистите върнаха към живот кубсатът CAPSTONE. По информация от медиите , екипът е успял да спре въртенето на космическият апарат. Мисията продължава.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-10-2022] Кубсатът CAPSTONE продължава своя полет към Луната
Специалистите върнаха към живот кубсатът CAPSTONE. По информация от медиите , екипът е успял да спре въртенето на космическият апарат. Мисията продължава.

Както бе съобщено по рано, след провеждането на маневра за корекция на траекторията на 8 септември ( трета подред ) , не всички е преминало гладко и с CAPSTONE възникна проблем , поради който космическият апарат е загубил контрол над ориентацията си и е започнал да се върти не контролирано. Следва да се отблележи , че това не е първи проблем за CAPSTONE. Още след извеждането и след отделянето от платформата Photon спътника загуби връзка с наземния център. Но тогава проблемите бяха резултат от грешки в програмите , които бяха успешно коригирани на Земята само за денонощие и връзката беше възстановена , но сега сигуацията бе много по опасна.
Според специалистите , найвероятната причина за произволното въртене е проблем с клапан в един от осемте двигателя за ориентация на кубсата. Частично отвореният клапан е създавал тяга всеки път , когато двигателната установка се намира под налягане. Екипът е обновил програмите за да може да се отчита влиянието на отвореният клапан. Телеметрията на кубсата и данните от наблюденията , получени след това показват , че апаратът е прекратил въртенето и е възстановил упралението на ориентацията по всички триоси. По този начин , положението на CAPSTONE сега напълно се контролира.
В близките дни , екипът ще продължи да наблюдава поведението на апарат и да внася необходимите коерктиви , за да може да се отчита ефектът от частично отовреният клапан на двигателя за последващи манвеври.
CAPSTONE остава на пътя за излизане на орбита около Луната , където се очаква да пристигне на 13 ноември.

CAPSTONE е кубсат със стартова маса 25кг , който бе изведен в космоса на 28 юни 2022 от компанията Рокет Лабс от космодрума в Нова Зеландия.
Основната задача на спътника е да изследва орбитата за бъдещата Лунна станция Gateway .
[Новости Космонавтики]прочетена[235] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links