Новите снимки на Плутон са удивили учените.

Новите детайлни снимки на Плутон , направени от космическата сонда New Horizons са удивили учените със сложноста и разнообразието на релефа. по информация от сайта на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-09-2015] Новите снимки на Плутон са удивили учените.
Новите детайлни снимки на Плутон , направени от космическата сонда New Horizons са удивили учените със сложноста и разнообразието на релефа. по информация от сайта на НАСА.

"Плутон ни порази с разнообразие на релефа и сложноста на протичащите на него процеси . Той (Плутон) може да бъде конкуренция на всеки един обект от Слънчевата система" е казал водещият изследовател АЛан Стерн от Юго-Западния изследователски институт в Боулдер (Колорадо) . "Ако художник ни беше нарисувал по този начин Плутон преди полета на New Horizons , аз бих казал че това е прекалено" .
New Horizons започна да изпраща нови снимки на 7 септември . Процеса на изпращатане на данни ще продължи около една година.
Pluto

Pluto

Изображенията, които сондата е изпратила наскоро , са с разрешение 400 м на пиксел. Снимките са направени през средата на юли от разстояние около 80 хил.км от повърхноста на Плутон. На снимките може да се видят предполагаеми дюни , да се улови движение на азотен лед и даже да се видят долини . Освен това , на снимките се виждат обширни региони с хаотично разхвърляни 'парчета' с разни геометрични форми , което много напомня за повърхноста на Европа спътника на Юпитер.

Pluto

"Повърхноста на Плутон е почти толкова сложна , както повърхноста на Марс" казва Джеф Мир от изследователският център 'Еймс'. "Хаотично разположените възвишения , може да са огромни парчета тежък воден лед , който се мести между залежите от азотен лед в рефиона, неофициално именуван 'Платото Спътник' "
Pluto

На новите изображения също така може да се види по стар район покрит с многочислени кратери , разположен редом с по млад , лишен от кратери и покрит с ледени равнини . Също така на снимките може да се различат образувания , които приличат на дюни.
Pluto

"Ако на Плутон действително има дюни , това ще бъде голяма изненада, тъй като неговата атмосфера е много тънка" казва Уйлям Маккинон от Вашингтонския университет. "Или Плутон в миналото е имал по плътна атмосфера , или на тази малка планета има процеси , за които ние и не подозираме "
На изпратените от сондата снимки се вижда , че тънката атмосфера на Плутон има много повече словеве от колкото се предполагаше.

New Horizons в момента се намира на разстояние над 5 милиарда км от Земята и на нд 69 млн км от Плутон . По думи на представители на НАСА , апаратът е в отлично състояние , всички системи работят нормално.
прочетена[950] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft