В завърши сглабянето на най-големият телескоп за наблюдаване на Слънцето

Китайските специалисти са установили последна антена с което са завършили сглабянето на най-големият наземен телеско за наблюдаване на Слънцето

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-11-2022] В завърши сглабянето на най-големият телескоп за наблюдаване на Слънцето
Китайските специалисти са установили последна антена с което са завършили сглабянето на най-големият наземен телеско за наблюдаване на Слънцето

Очаква се Даоченският слънчев телескоп да започне работа през юни 2023. Телескопът ще бъде въведн в строя като част от проекта 'Меридиан'. Въртящите се антени ще фиксират изригвания на Слънцето за последващо изучаване на тяхното влияние на обектите на околоземна орбита.
Както е пояснил специалистът проектирам телескопа - УЛин, времето и направлението на полета на частиците в резултат от изригване на Слънцето е невъзможно точно да се предскаже. "Тези високоенергетически частици могат да увеличават погрешноста на китайската спътникова навигационна система 'Бейдоу' от сантиметровите значения до сто метра, и даже да доведат до проблеми в системите на енергоснабдяването на Земята" е казал У Лин пред журналисти.
В рамките на проекта 'Меридиан' , който стартира през 2008г , китайските учени създават мрежа наземни станции за наблюдаване на ситуацията в близкото космическо пространство. Както е пояснил ученият, проследяването на електромагнитното излъчване позволява да регистрирата слънчевите изригвания на ранен стадии и да се прогнозира тяхното влияние на обектите на околоземна орбита.

Телескопът се състои от 313 шестметрови параболически антени , които са разположени пои линията на окръжност с диаметър над километър , а също така стометрова кула в центъра .
Телескопът се намира в юго-западната част на страната , на платото Цинхай-Тибет, което се намира на височина почти четири км над повърхноста на морето.
[ИтарТасс]прочетена[84] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft