SpaceX за п ърви път изведе в космоса кораб Crew Dragon с не професионални космонавти

Американската компания SpaceX за първи път реализира старт на РН с КК Crew Dragon , екипажът на който е изключително цивилни лица - не професионални космонавти.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-09-2021] SpaceX за п ърви път изведе в космоса кораб Crew Dragon с не професионални космонавти
Американската компания SpaceX за първи път реализира старт на РН с КК Crew Dragon , екипажът на който е изключително цивилни лица - не професионални космонавти.

Стартът бе проведе в рамките на програмата Inspiration4, която стана първата напълно бизнес мисия на астронавти на орбита. РН Falcon 9 стартира в 22:02 по време на Източното крайбрежие на САЩ (03:02 на 16 сеп наше време ) от космодрума Кейп Канаверал .
След 2мин и 40 сек се е отделила първата степена на РН. Първата степен в автоматичен режим кацна на плаващата платформа в Атлантическия океан.
8мин и 51 след старта са се включили двигателите на втората степен и след 3 мин работа от нея се е разкачил корабът. След което е бил премахнат предпазния капак разположен на носа на Crew Dragon върху стъкленият купол. Този купол е бил установен на корабът специално за туристически мисии и се разполага на мястото на механизма , предназначен за скачане с МКС.
Според плановете , полетът ще продължи около три денонощия , след което Crew Dragon ще направи спускане и приводняване в Атлантическия океан. По време на тридневния полет , корабът ще достигне орбита с височина 575км , което е значително по високо от орбитата на МКС ( около 420 км )

В екипажът на Crew Dragon влизат : 29 годишият доктор от детската болница в Мемфис Хейли Арсено , 51 годишниата професор по геология Сайен Проктор , 41 годишния сътрудник на аерокосмическата корпорация Lockheed Martin Кристофер Семброски ,и 38 годишния американски милиардер Джаред Айзекмен , който владее платежния сървис за ресторанти и хотели Shift4 Payments. Именно той е заплатил , не назованата сума , за 4 те места в кораба. По думи на бизнесмена , Inspiration4 е благотворителна акция , в рамките на която той се надява да събере 200млн долара за детската изследователска болница Св.Июда в Мемфис ( щ. Тненеси ) . Самият той е превел на сметка на болницата 100$млн , още 13млн са превдени от различни филантропи от наалото на акцията, в това число от тези , които взеха участие в лотарията за правото да станат член на екиппажа.
Айзекмен , който е в ролята на командир на кораба , се увлича в пилотиране на реактивни самолети , в неговата лична колекция има и изстребител МиГ. Проктор три пъти се е опитвала да влезе в отряда на астронавтите на НАСА , взела е участие в продължителната имитиация на полет до Марс, също се увличча от пилотиране. Семброски по рано е служил във ВВС на САЩ , на него е доверена ролята на бортинженера на кораба.
Освен благотворителната мисия, участниците в полета имат и начуни цели. Предполага се , че екипажът ще проведе изследвания на влиянието на безтегловноста на организма на човека , резулттите от които ще " имат потенциално значение за подържане на здравето на хората както на Земята , така и по време на бъдещи полети" . В бъдещите планове на SpaceX е заложено , не само доставка на туристи на орбита , но и на МКС ,която според текущите планове ще се използва поне до 2024г.
[ИтарТасс]прочетена[91] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft