Разкрити са някой технически характеристки на телескопа Джеймс Уеб

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) на НАСА съхранява направените снимки на SSD , който е 68ГБ. По информация от изданието Engadget.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[18-07-2022] Разкрити са някой технически характеристки на телескопа Джеймс Уеб
Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) на НАСА съхранява направените снимки на SSD , който е 68ГБ. По информация от изданието Engadget.

Журналистите от медията се облягат на данни от IEEE Spectrum. В документа са разкрити характериситки на телескопа - в частност , че телескопа има вграден SSD 68ГБ . По думи на специалистите , подобен обем е достатучен за да се обработват снимки направени от JWST , но не и за повече. В средата на юли телескопа изпрати на Земята изображение на Юпитер.
Авторите на статията отбелязват , че наличието на подобен диск с такъв капацитет - само 68ГБ може да изглежда смехотворно за телескоп на стойност 10 милиарда долара, но изборът на подобно устройство може да бъде обяснено . На първо място , това е свързано с факта , че всичкото оборудване , което е установено на телескопа Джеймс Уеб е преминало дълъг процес на сертификация. По техни думи , JWST работи на огромно разстояние от Земята и е подложен на въздействието на радиоактивно излъчване и свръхниска температура .
Журналистите са изяснили , че използвания от НАСА SSD диск може да бъде запълнен за около 120 мин . Но дефицит на памет не трябва да се получи, тъй като оборудването предава информацията на Земята със скорост около 28 мегабита в секунда. "Телескопа прави това в продължение на два четиричасови контактни прозореца всеки ден , при всеки такъв 'прозорец' може да се изпратят 28.6ГБ " са отбелязали авторите.
От друга страна , определен риск от запълване на памета все пак има. ПО оценка на НАСА , след 10 г JWST ще може да използва около 60ГБ поради износване и въздействието на радиацията. Тоавв може да затрудни предаването на данните.

През март 2021 ентусиасти изясниха , че в работещият на Марс марсоход Perseverance е установен процесор от преди 20г . Чипът PowerPC 750, който се използва в компютрите iMac G3 има защита от радиация.
[www.lenta.ru]прочетена[102] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft