Причината за образуването на астеоида Рюгу , според астрономите е космически сблъсък

Планетолози са изяснили , че целият астероид Рюгу, включително гигантските скали на неговата повърхност , се състоят от много пориста материя, която се е появила в резултат на разрушаване на зародиши на планети и сблъсъци на техни парчета.Резултатите от това изследване са публикувани в научното списанеи Nature.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[18-03-2020] Причината за образуването на астеоида Рюгу , според астрономите е космически сблъсък
Планетолози са изяснили , че целият астероид Рюгу, включително гигантските скали на неговата повърхност , се състоят от много пориста материя, която се е появила в резултат на разрушаване на зародиши на планети и сблъсъци на техни парчета.Резултатите от това изследване са публикувани в научното списанеи Nature.

'Крехките и много пористи астероиди , подобни на Рюгу, по всяка вероятност са свързващо звено , което обяснява как , струпването на космически прах се превръщат в планети и други небесни тела. Това откритие затваря най-голямата празнина в нашето разбиране за това, как се формират планетите , тъй като подобен материал е невъзможно да се открие в метеоритите падащи на Земята" е обяснил същноста на изследването един от неговите автори - планетолога Маттиас Грот.
Астероида Рюгу бе изследван от сондаа 'Хаябуса-2' , която бе изведена в космоса в началото на декември 2014. Планетолозите се надяват , че апаратът ще достави на Земята 'чисти' образци от първичната материя от Слънчевата система ,които апратът е събрал в средата на юли миналата година.
'Хаябуса-2' достави на астероида четири спускаеми апарата - три японски ровера , аналози на тези които японските специалисти се опитаха да спуснат на повърхноста на астероида Итокава в рамките на предишната мисия 'Хаябуса-1' , а също така европейският апарат MASCOT. Роботите Rover-1A и Rover-1B бяха успешно спъснати на повърхноста на Рюгу в края на септември2018,месец след тя бе спуснат и MASCOT, а последният апарат MINERVA-II2 бе изпратен на повърхноста през октомври 2019.
Всички апарати напълно изпълниха запланираните задачи и събраха много сведения за това как е устроен този астероид. В частност MASCOTоткри необичайно малко количество прах на повърхноста на Рюгу и огромно количество кубообразни скали , другите ровери записаха и изпратиха на Земята първо видео от повърхноста на малкото небесно тяло . Като добавка , измерванията на роверите показаха необичайно висока порестост на астероида , което стана голяма изненада за учените.
Гротт и неговите колеги са анализирали данните за свойствата на недрата на астероида , които са събрали инструментите от спускаемите апарати и инфрачервената камера TIR, която се намира на борда на 'Хаябуса-2' . Наблюдавайки това , колко бързо астероида губи топлина , учените са оценили плътноста и структурата на материята на неговата повърхност.
Оказва се , че целият Рюгу е изграден от същата лека и трошлива и пориста материя , следите от която в отделни точки от неговата повърхност е зафиксирал ровера MASCOT и другите спускаеми апарати. Това се отнася и за големите скали по повърхноста и други структури , които по рано планетолозите смятаха за по плътни.
"Бързото нагряване на повърхноста на Рюгу след изгряване на Слънцето , по време на което темепературата на камъните се повишава от -43 до 27 С , говори за това , че астероида се състои от много пориста и не плътна материя. Само около един процент от камъните на поърхноста се държат като метеорите паднали на Земята" е казал Гротт.
Подобна структура на Рюгу, по думи на ученият може да се обясни само в случай , че този астероид е възникнал в "първите " моменти от живота на Слънчевата система/ Негови прародители , както предполагат астрономите са зародиши на планети.
Зародишите на планетите , според текушите модели и разбирания , се образуват в резултат на меки сблъсъци между 'зърна' първична материя , от която се е образувала Земята и всички други тела в Слънчевата система . Благодарение на това в тяхните недра е имало много празни пространства, а самите тела са били много крехки и са се разрушавали даже при относително слаби сблъсъци помежду си.
Един от резултатите на подобен сблъсък , както предполагат Гротт и неговите колеги е астероида Рюгу. Учените смятата ,че астероида се е сформирал от голямо количество парчета от протопланетни тела.
Повече информация учените ще получат към края на 2020 , когато се очаква 'Хаябуса-2' да се завърне в района на Земята и да спусне капсула с образци от материята на този астероид.
[ИтарТасс]прочетена[81] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft