Стартовете на мисиите 'Луна-Ресурс' се отлага с година

Стартовете на автоматичните междупланетни станции 'Луна-Ресурс ОА" ( орбитален апарат - ОА ) и "Луна-Ресурс ПА" (спускаем апарат ) , запланирани за 2020-2021 се отлагат за 2021-2022, това е съобщил за журналисти ген директора на предприоятието производител НПО Лавочкин - Сергей Лемешевски

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-07-2017] Стартовете на мисиите 'Луна-Ресурс' се отлага с година
Стартовете на автоматичните междупланетни станции 'Луна-Ресурс ОА" ( орбитален апарат - ОА ) и "Луна-Ресурс ПА" (спускаем апарат ) , запланирани за 2020-2021 се отлагат за 2021-2022, това е съобщил за журналисти ген директора на предприоятието производител НПО Лавочкин - Сергей Лемешевски

"Следващите лунни стъпки ще бъдат както се планираше - 'Луна-Ресурс' орбитална и 'Луна-Ресурс' кацащ модул . Действително може да се каже , че сроковете се отместиха на 2021 и 2022г" е завил Лемешевски на МАКС-2017
Такова решение, Левешевски е обяснил с това, че инфраструктурата на космодрума Байконур е недостатъчно подготвена за работа с две междупланетни мисии - за 2020 се планира изпращането на модулът за кацане на руско-европейската мисия Екзо-Марс 2020 към Марс. Осен това , по всяка вероятност , всичките руски мисии ще стартират именно от Байконур.
"Лунните мисии , ще полетят на 'Съюз'. Разработваше се въроса за лунните мисии да бъде използван космодрума Восточний , но засега окончателно решение няма. Там възникват много допълнитени разходи . Това са изискванията за чистота , изискванията за работа с радиоактивни изотопи. Възниква въпроса дали е целесъобразно да се инвестират извънредно много пари във Восточний.Технически въпроса е на пълно проработен , ние може да полетим и от Восточний . На Восточний сега няма такива помещения , те трябва да се построят. Но това не са разходи на НПО Лавочкин , това са разходи на подготовка на космодрума" е отбелязал Лемешевски.
По негови думи , при създаването на апаратурата за предстоящата лунна мисия 'Луна-Глоб' , някои прибори на етапа наземно експериментално отработване "не са потвърдили своите характеристики" . "Ние провеждаме повторни изпитания. Но аз смятам , че това е напълно нормална дейност. Не всичко се получава от първия път. Ние се отнасяме към този въпрос с голямо внимание и се опитваме да намерим варианти , които ще помогнат да нивелираме тези проблеми" е отбелязал той.
Руската лунна програма предвижда изпращането през 2019 на малкоразмерната демонстрационна стация за кацане 'Луна-25' ('Луна-Глоб') с помоща на която се планира да бъдат отработени базови технологии за меко кацане на повърхноста на Луната.
Орбиталния космически апарат "Луна-26"( "Луна-Ресурс ОА) ще изследва дистанционно Луната и около година ще се върти на орбита на височина 200км. През това време е запланирано , два пъти орбитата на спътника да бъде променена с възможност достигане до 50 км над повърхноста на Луната за провеждане на подетайлни изследвания. След което апаратът ще бъде издигнат до орбити с височина 500-700 км , от която ще се реализира астрофизическия експеримент ЛОРД , който има за цел да изучава космическите лъчи и неутрино с ултрависоки енергии.
Апаратът за кацане 'Луна-27' ( "Луна-Ресурс ПА") с криогенна дълбочинна сонда сонда ще бъде изпратен на южния полюс на Луната. Той ще бъде снабден със система за високоточно и безопасно кацане , което ще позволи да се повиши точноста на кацане ( до 3 км) и по този начин ще подобри възможностите за избор на място за провеждане на научни изследвания.
В рамките на четвъртия етап през 2024г към Луната се планира да бъде изпратена автоматическата станция 'Луна-29' ('Луна-Грунт') със специално устройство за събиране на материали , технически средства за вземане на образци и тяхното термично тестване и система за доставяне на образците на Земята.
[РИА Новости]прочетена[1267] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft