Успешен старт за американският нов КК Starliner

Разработеният от компанията Боинг космически кораб Starliner с помоща на РН Атлас 5 успешно стартира към МКС от стартова площадка във Флорида.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-05-2022] Успешен старт за американският нов КК Starliner
Разработеният от компанията Боинг космически кораб Starliner с помоща на РН Атлас 5 успешно стартира към МКС от стартова площадка във Флорида.

Първият за две и половина години старт на Starliner се състоя от Кейп Канаверал в 18:54 местно време ( 1:54 наше на 20 май 2022 ). На борда на кораба има около 360кг полезни товари. Очаква се корабът след денонощие самостоятелен полет да се скачи с МКС. Мястото на командира е заето от манекен , запълнене с датчици , които измерват различни въздействия на обекта по време на старта и полета.
След скачването , корабът ще остане на станцията от пет до десет дни , след което ще се завърне на Земята с около 270кг тоаври. В случай на успех на тази мисия , Starliner ще започне да доставя астроанвти на МКС заедно с корабите на SpaceX.

Корабът Starliner има маса 13 тона и е планиран да събира седем членен екипаж ( Пилотираният Драгон на SpaceX също е планиран за 7 члена , но летят по 4 ) и самостоятелен полет до 60 часа. Корабът бе изведен в космоса за първи път на 20 декември 2019 в безпилотен режим към МКС от КейпКанаверал . Скачването с МКС бе планирано тогава за 22 декември , но поради технически проблеми бе отменена. Една от причините бе проблем във системата за пресмятане на полетното време , в крайна сметка корабът бе върнат на Земята. През август 2021 бе направен още един опит за полет , но тогава стартът бе отменен поради открити проблеми с клапаните за слабата тяга по време на предстартовите проверки.
[ИтарТасс]прочетена[100] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft