Междупланетната станция New Horizons е наблюдавала трназита на две звезди през Плутон

Американската междупланетна станция New Horizons е успяла да проведе наблюдение на ултравиолетовото излъчване на две звезди през атмосферата на Плутон. По информация от НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-05-2016] Междупланетната станция New Horizons е наблюдавала трназита на две звезди през Плутон
Американската междупланетна станция New Horizons е успяла да проведе наблюдение на ултравиолетовото излъчване на две звезди през атмосферата на Плутон. По информация от НАСА.

При преминаването на излъчването през газовата обвивка на малката планета то се е променяло. Това заедно с данните за преминаването през атмосферата на Плутон на слънчева светлина е позволило на учените да уточнят нейния състав и строеж. Оказва се , че горните слоеве на атмосферата на Плутон съдържат основно азот и метан и са на 25% по студени ( и по малки в размери ) от по долу лежащите слоеве. Скороста на загуба на азот от атмосферата на Плутон се е оаказала хиляда пъти по малка от пресметнатото по рано.
Преминаването на излъчването през атмосферата на малката планета е било зафиксирано с помоща на спектометъра Alice. Това е станала четири часа след максималното сближаване на апарата с малката планета , коагто той е бил на разстояние 320 хил км от планетата.
По рано , екипа на мисията New Horizons е стигнал до извода , че една от неправилните луни на Плутон ( Хидра , която в диаметър достига до 50 км ) почти напълно се състои от воден лед. До този извод учените са стигнали след анализ на спектрите от Хидра, Плутон и Харон . Прична за това според учените е , че Хидра се е образувала в резултат на сблъсък на две ледени тела.
Също така учените са показали, че слънчевият вятър взаимодейстав с Плутоно не както с комета а както с типична планета. Както и на Земята , малката планета има дълга йонна опашка , която в дължина достига 118.7 км и съдържа тежки йони от нейната атмосфера.

Станцията New Horizons на 14 юли 2015 на скорост около 14км/с се приближи до Плутон на максимално разстояние 12.5 хил км. По това време бе достигнат максмалният пик на изследователска дейност. Мисията New Horizons трябва да завърши своята дейност към средата 2020г. Основната задача на мисията на New Horizons е изучаване на малката планета Плутон и нейният спътник Харон. Научните инструменти, установени на станцията , са събрали данни за състава на атмосфета и строежа на повърхноста на Плутон , а също така неговото взаимодействие с Харон.
[www.lenta.ru]прочетена[693] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft