Около 20 мишки ще може да се съберат в космическият апарат 'Возврат-МКА'

Перспективният космически апарат 'Възврат-МКА' ще може да вмести около 20 мишки и 50кг други товари , и ще може да остава на орбита 30 дни. Това е съобщил зам директорът на Инситута по медико биологически проблеми към РАН по научната дейност Владимир Сичьов.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-01-2022] Около 20 мишки ще може да се съберат в космическият апарат 'Возврат-МКА'
Перспективният космически апарат 'Възврат-МКА' ще може да вмести около 20 мишки и 50кг други товари , и ще може да остава на орбита 30 дни. Това е съобщил зам директорът на Инситута по медико биологически проблеми към РАН по научната дейност Владимир Сичьов.

По рано директорът на ИМБП Олег Орлов съобщи, че 'Възврат-МКА' ще позволи да се изучава въздействвието на междупланетното космическо пространство на биологически обекти в продължение на продължително време.
"Апаратът ще бъде малълк.От РКЦ 'Прогресс' вече са сметнали вариантите . Получава се , е ще може да осигурим в него в продължение на 30 дни да има 20 мишки и 50 кг други товари " е казал Сичьов в интервю пред списание 'Руски космос' "
В момента се обсъждат различни орбити , на които може да бъде изведен апаратът . "До 200 хил км , т.е. далеко извън пределите на ниската околоземна орбита , през радиационните пояси и по високо. " е пояснил зам директорът на института.
Сичьов също така е изразил надежда за това, че има няколко старта на такива апарати - 'Въврат-МКА' , тъй като един полет няма да даде достатъчно информация.
"Спомоща на апаратите 'Възврат-МКА' ние ще може да изследваме съвкупното въздействие на животинския организъм на нови фактори на космическия полет, такива като променена гравитация , хипомагнинтна среда, други дозвукови натоварвания с други източници на радиационно въздействие на организма " е добавил той.

За участието на Франция

Френската страна създава система за получаване на прижизнени физиологически данни от датчици , имплантирани в гризачи , които ще полетят на апрата 'Бион-М' 2 е казал Сичьов.
"Французите правиха системите за получаване на прижизнената физиологическа информация от датчици , имплантирани в гризачите ( налягане, честота на пулса и др. ) . Когато стана въпрос за втори 'Бион-М' , веднага започнахме преговори със французите за разработването на такива системи за новия биоспътник " е казал Сичьов.
По думи на зам директорът а ИМБП , вече е подписано споразумение , и текът дейности по създаване на необходимото оборудване.
В момента института има 40 заявки за провеждане на след полетен анализ. Те са изпратени от учени от РФ и от др страни. Те са изразили желание да се резпредели между учените биоматериалът на който космическите фактори оказват най-голямо въздействие ( мозък , сърце, полови органи , мускули , костен мзък , артерии ) . "Например - за сърце са подадени 260 заявки , а отчитайки възможноста за гибел на животните - и 75 мишки няма да стигнат за да се удоветворят всички заявки" е добавил той.
"Бион" е серия руски космически апарату за биологически изследвания. В частност , учените се интересуват от въздействието на живите организми на радиацията и безтегловноста . Основни обекти за изследвания в рамките на проекта 'Бион-М' са мишки. Също така с помоща на апаратите на робита ще се отправят мухи , растения и микроорганизми. Първият подобен апарат под названието 'Космос-605' бе изведен в космоса през 1973 . През 2013 на орбита бе изведен пъвият от серията 'Бион-М' . Тогава в космоса на апарата бяха мишки, гекони , охлюви, растения и колонии от различни микрооорганизми.

[ИтарТасс]прочетена[207] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft