Инженери НАСА са измислили как да възстановят работа на 'бургията' на марсохода Curiosity

Инженерите от НАСА са заявили , че са близо до възстановяване на работата на пробивното устройство на марсохода Curiosity, което излезе от строя преди около година по време на една от операциите по вземане на образци.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-10-2017] Инженери НАСА са измислили как да възстановят работа на 'бургията' на марсохода Curiosity
Инженерите от НАСА са заявили , че са близо до възстановяване на работата на пробивното устройство на марсохода Curiosity, което излезе от строя преди около година по време на една от операциите по вземане на образци.

"Ние се отказахме да използваме двигателя на самата бургия и да го заминм на движение на самата 'ръка' на марсохода , която е способна да се движи в произволно направление по пет оси. Да се направи такава замяна не е никак просто , но за щастие , ръката на Curiosity е снабдена с датчици за сила и въртящ момент" е казал Дъглас Клейн , ръководител на проекта по 'възкресяване' на бургията на марсохода.
Марсохода Curiosity вече пета година работи на повърхноста на Марс , и изпраща уникални данни за планетата. Тъй като на Марс няма атмосфера и магнитно поле, които да го защитатават от космическите лучи , частици с висока енергия периодически бомбандират марсохода на НАСА.
В крайно редки случай , такива бомбандировки периодически предизвикват Curiosity да преминава в защитен режим. Това вече се случва няколко пъти през февруари , март и април 2013, след което учените са локализирали повредена част от памета на марсохода и са я изключили и така го върнаха към работно състояние.
През юли миналата година , с ръката на марсохода възникна проблем , свързан с вградената е нея камера MAHLI, което доведе до това , че Curiosity отново премина в безопасен режим , но инженерите разработиха нов алгоритъм за предаване на данните и работоспособноста на марсохода бе възстановена.
В началото на зимата миналата година , възникна друг проблем , в манипулатора на Curiosity , този път свързан с бургията , която е част от химическата лаборатория SAM .
По време на поредното вземане на образци , седмо по ред, марсохода предаде данни за проблем в работата на механизма , който трябва да 'изважда' бургията от ръката повреме на пробиването и да го прибира след завършване на операцията.
Независимо от всички опити на инженерите от НАСА , да бъде включена отново бургията , така и не бе открит източника на проблема и не бе възможно да се промени положението на бургията. Този проблем застави специалистите от НАСА да търсят алтернативни начини за използване на бургията.
Инжерния екип е стигнал до остроумно решение , те са се отказали да използват повреденият двигател на бургията и механизма за движение на бургията напред назад и свъраната с това система за вземане на образци , като са прехвърлили всички тези задачи на високотехнологичната 'рука' на марсохода , на която е установен още по високотехнологичен комплекс двигатели.
Бургията на Curiosity я спасява това, че на ръката са установени много датчици , такива като датчици за сила и въртящ момент, които ще позволят гъвкаво да се управлява скороста на пробиване и да се избягват опасните моменти за претоварване , способни да повередя бургията. В миналото всички тези опасности се следяха от система стабилизатори , но сега те не могат да се използват поради повреденият мотор.
Работата на новата система за пробиване вече е тествана на земни образци и е към Curiosity са изпратени нови алгоритни и програми за комшютъра. Първи предварителни тестове проведени на Марс са показали , че марсохода е готов за възоновяване на геоложките изследвания , които по текущите планове на НАСА , ще започнат след няколко месеца, когато марсохода достигне до най-интересните участъци на склоновете на планината Шарп.
[РИА Новости]прочетена[1824] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft