Американската сонда DART се блъсна в астероид в рамките на научен експеримент.

Американската сонда DART (Double Asteroid Redirection Test - 'Експеримент по изменение на орбитата ба двоен астероид") се блъсна в астероида Диморф с цел да се тества първата по рода си защита на Земята от потенциално опасни космически обекти.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[27-09-2022] Американската сонда DART се блъсна в астероид в рамките на научен експеримент.
Американската сонда DART (Double Asteroid Redirection Test - 'Експеримент по изменение на орбитата ба двоен астероид") се блъсна в астероида Диморф с цел да се тества първата по рода си защита на Земята от потенциално опасни космически обекти.

Сблъсъкът на DART с астероида , който не представляваше опасност за Земята, се състоя в 19:15 по време на източното крайбрежие на САЩ ( 02:15 на 27 сеп 2022 наше време ) . Сондата в момента на сблъска се е движела със скорост 24хил км /ч .
DART бе изведен в космоса през ноември 2021 от базата на Космическите сили на САЩ Ванденберг в Калифорния с помоща на РН Falcon 9 компания SpaceX,
Ръководителят на планетологическото подразделение на НАСА Лори Глейз е отбелязала , че успешният експеримент 'поставя началото на нова ера , в която ние потенциално ще имаме възможност да се защитим от опасни астероиди" . Ръководителят на НАСА Бил Нелсон от своя страна е отбелязал , че резултатите от научния експеримент 'ще позволят да се разбере, как в бъдеще ще защитаваме планетата от приближаващи опасни астероиди".
По рано от НАСА са поясили , че в резултат от удара , орбитата на Дмиорф, който се върти около по големият астероид Дидим , трябва да се отклони ' с части от процента ' . Ученит смятат , че това ще бъде достатъчно за да може подобна промяна да бъде зафиксирана с помоща на телескопи от Земята. Целта на експеримента е в това, да се отработи методика с помоща на която в бъдеще в случай на появяване на опасни за планетата астероиди , специалистите да може да променят траекторията на тяхното движение.
НАСА през 2016 създаде Управление за координация на мерките по защита на Земята от астероиди. В рамките на тази програма , в околоземното пространство в пределите на 48млн км от планетата се провежда търсене на астероиди и комети , които може да представляват опасност ,провежда се сбор на данни за техните размери , орбити и химически състав, а също така анализ на възможните последствия от тяхното падане на Земята.
[ИтарТасс]прочетена[88] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft