От НАСА са публикували снимки на гейзер на Европа

НАСА с помоща на космическият телескоп Хабъл са зафиксирали гейзери на Европа - най-малкият от четирите Галилееви спътници на Юпитер. Изследването на учените е публикувано в The Astrophysical Journal, кратко резюме е изложено на сайта на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-09-2016] От НАСА са публикували снимки на гейзер на Европа
НАСА с помоща на космическият телескоп Хабъл са зафиксирали гейзери на Европа - най-малкият от четирите Галилееви спътници на Юпитер. Изследването на учените е публикувано в The Astrophysical Journal, кратко резюме е изложено на сайта на НАСА.

Височината на водните гейзери в района на южния полюс на Европа достига 200км. След което течноста по всяка вероятност пада обратно на повърхноста на Европа. Учените са наблюдавали ледената луна в продължение на 15 месеца. През това време спътникът е преминавал транзитно по диска на Юпитер , което е позволило да се проследят три нерегулярни случая на активност на гейзерите. Учените предолагат , че тподобни наблюдения ще позволят изследване на подледния океан на Европа без сондажи.
Европа е един от основните кандидати за наличие на извънземен живот в Слънчевата система. Под ледената повърхност на Европа може да има подледен океан. Солената вода под ледената шапка на спътника на Юпитер може да е два пъти повече от Световния океан на Земята. Телескопа Хабъл през 2012 за първи път е зафиксирал на Европа водни гейзери.
В момента около Юпитер се намира автоматичната станция Juno (Jupiter Polar Orbiter). В нейните задачи не влиза изследване на Европа - апаратът има задача да изучава магнитосферата на газовия гигант. Към 2022 Airbus Defence and Space трябва да създадат за ЕКА междупланетната станция JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), предназначена за мащабно изследване на подледните океани на спътниците на Юпитер - Европа , Ганимед и Калисто с цел търсене в тях подходящи условия за живот. Също така изследване на Европа се планира да бъде проведено с помоща на космическият телескоп James Webb, който се планира да бъде изведен в космоса през 2018г.

Телескопа Хабъл е изведен в космоса на 24 април 1990 с помоща на совалката Discovery. Още на следващия ден обсерваторията е заела планираната ниска околоземна орбита и е пристъпила към работа. Масата на Хабъл достига 11 тона. Спускането от орбита на телескопа ще стане не по рано от 2030г. Обсерваторията е способна да изследва космоса във видимият , инфрачервеният и ултравиолетовият диапазон.
[www.lenta.ru]прочетена[1146] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft