През октомври се очакват пикове на два метеоритни потока

Метеоритните потоци Драконоиди и Ориониди ще достигнат максимуми на 8 и 21 октомври съответствено, но жителите на планетата ще може да наблюдат отчетливо само първото събитие поради фазите на Луната.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-09-2021] През октомври се очакват пикове на два метеоритни потока
Метеоритните потоци Драконоиди и Ориониди ще достигнат максимуми на 8 и 21 октомври съответствено, но жителите на планетата ще може да наблюдат отчетливо само първото събитие поради фазите на Луната.

Първи пик на активност ще достигне метеоритния поток Драконоиди , в периода 6-10 октомври. Астрономите препоръчват да се наблюдава на 8 октомври веднага след залеза на Слънцето и до полунощ. Наблюдателите ще може да видят от 20 до 500 метеорита идващи от радианта на потока в съзвездието Дракон.
"Метеоритите Драконоиди са червеникави и много бавно , като тази характеристика помага да се определи дали наблюдавания метеорит е от потока или случаен. В периода на максимума на Драконоидите , Луната токущ ще е преминала фазата на новолунието ( 6/10/21 ) и нейната светлина няма да пречи на наблюдаването на метеоритите. Условията за наблюдения на Драконоидите са благоприятни" са казали за ТАСС от планетариума.
През ноща на 22 октомври , максимална интензивност ще достигне потока Ориониди. Потока е именуван в чест на съзвездието Орион , където се намира неговият радиант . Този поток , според учените се отнася към събития от средна сила , позволяващи да се наблюдават до 20 метеорита в час.
"Самите метеорити са достатъчно бързи и често оставят следи. Обикновенно имат бял цвят , но се попадат и червени , сини , жълти, зелени и оранжеви. Но в ноща на максимума на този поток ,Луната ще бъде близка към фазата на пълнолуние и съществено ще пречи за наблюдаването на метеоритите. Поради това наблюденията на Орионидите през 2021 не са благоприятни" е казал астрономът.
[ИтарТасс]прочетена[46] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft