Екипажът на корабът 'Съюз МС-23' се завърна на Земята след едногодишна мисия

Космонавтите на Роскосмос Сергей Пропиев и Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франк Рубио се завърнаха на Земята след най-дългата мисия в историята на МКС.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-09-2023] Екипажът на корабът 'Съюз МС-23' се завърна на Земята след едногодишна мисия
Космонавтите на Роскосмос Сергей Пропиев и Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франк Рубио се завърнаха на Земята след най-дългата мисия в историята на МКС.

Прокопиев , Петелин и Рубио пристигнаха на МКС на 21 септември 2022г. Първоначално се планираше екипажът да се завърне на Земята перз пролета, но се наложи мисията да бъде удължена до 27 септември поради проблем - разхерметизация на външния контур на радиатора на системата за терморегулация на КК 'Съюз МС-22', която стана на 15 декември 2022. За да се осигури безопасно завръщане на двамата космонавти и астронавта на НАСА обратно на Земята, към МКС в безпилотен режим бе изпратен 'Съюз МС-23'
Тази експедиция стана най-продължителната за цялата история на МКС - към момента на кацане екипажът проведе в космоса 371 денонощия. По-вече от тях са работили в рамките на една експедиция само космонавтите Валерий Поляков и Сергей Авдеев на орбиталната станция 'Мир' . Поляков има 437 денонощия през 1994 - 1995 , а Авдеев 379 през 1998-1999г.
За една година полет на МКС са били проведени 19 корекции на орбитата с помоща на двигателите на руските кораби. Освен това Прокопиев и Петелин направиха шест излизания в открития космос , предимно насочени за дооборудване на многоцелевия лаб модул 'Наука' . Екипажът на МКС за време на експедицията посрещна 15 космически кораба , в това число 4 товарни кораба 'Прогресс МС'.
Както е съобщил Дмитрий Петелин , за времето на експедицияа, космонавтите са изминали на тренажора над 1.1 хиляди км , което е съпоставимо с разстоянието от Москва до Самара. В рамките на мисията са проведени и много научни експерименти - в частност експеримента 'Вампир' - за 'отглеждането' на кристали в електровакумна печка в условията на микрогравитация, експеримента 'Кардиовектор' , в рамките на който космонавтиет са проверявали влиянието на безтегловноста на работата на сържето и параметрите на дишането , експеримента 'Каскад' - за отглеждане на микроорганизми на гъбични култури и много др.
[ИтарТасс]прочетена[385] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft