Реките на Марс са били по дълбоки и по широки от тези на Земята.

Анализът на над двеста пресъхнали русла на марсиански реки е показал , че дълбоки и широки реки са съществували на повърхноста на Марс впродължение на неочаквано дълго време. Това прави историята с изчезването на водата от Марс съвсем необяснима и загадъчна.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-03-2019] Реките на Марс са били по дълбоки и по широки от тези на Земята.
Анализът на над двеста пресъхнали русла на марсиански реки е показал , че дълбоки и широки реки са съществували на повърхноста на Марс впродължение на неочаквано дълго време. Това прави историята с изчезването на водата от Марс съвсем необяснима и загадъчна.

През последните години учените са открили множество намеци на това , че на повърхноста на Марс в далечното минало е имало реки , езера и цели океани вода, съдържащи в себе си почти толкова течност, колкото има в нашия Северен Ледовит Океан .
От друга страна ,част от планетолозите смятат , че даже в древните времена , Марс е бил прекалено студен и сух за формиране на океани. Други изследователи предполагат , че течна вода е имало , но тя се е намирла в течно състояние само по време на изригване на вулкани или след падане на големи астероиди.
Неотдавна , представата за 'сух' Марс се е разклатила - учените са изяснили , че за изминалите 3.7 милиарда години , Марс е загубил цял океан от вода , който би стигнал за да се покрие цялата повърхност на планетата с воден слой с дебелина 140м. Къде е изчезнала водата , учените се опитват да изяснят , изучавайки метеорити и снимки на руслата на марсианските реки.
Кайт и неговите колеги са направи тази загадка още по загадъчна , изучавайки висококачествени снимки на над 200 големи водни артерии на Марс , получени с помоща на сондата MRO. Анализирйки тези снимки , учените са се опитали да изяснят скороста на движение на водата , дълбочината и ширината на реките в различните епохи от живота на планетата.
Всички тези параметри , какт обясняват планетолозите , отразяват това , какви климатични процеси са подхранвали тези водоеми , а също така до колко постояни и стабилни са били тези водоеми. Тези особенности на марсианските водни артерии , от своя страна може да обяснят как именно са възникнали и какво е довело до тяхното изчезване.
За изграждане на модела , учените са използвали една проста закономерност , характерна както за марсинаските така и за земните реки. Колкото повече вода пренася една водна артерия , толкова повече следи във вида наноси , от камъчета, пясък , глина и др остават. Тяхната дебелина , струнктура , разположение и др свойства , от своя страна отразяват това , дали реката е текла постоянно , олко дълбока и широка е била и колко често е излизала от бреговете си.
Тези измервания са донесли много изненади. Първо се оказало , че марсианските реки били средно по широки , от съвременните земни аналози , и са пренасяли примерно толкова вода и материали , колото водните артерии на Земят. При това , марсианските реки нямат толкова много ракави , както древните реки на Земята преди появяването на разстенията, което е крайно неочавано и необяснимо.
Като второ , учените не са намерили никакви намеци за това , че стабилното течение на реките по повърхноста на Марс е спиряло или отслабнало след промяната на климата на Марс - преди 3.7 милирда г. , когато според сегашните модели - атмосферата се е изпарила в космоса и планетат е станала суха и безжизнена.
При това е интересно , че реките не са ставали по бавни или по плитки , но дължината им се е съкращавала , при това , както предполагат ученит реките са съществували много милиони годин след настъпването на 'сухата' епоха на Марс. Освен това Кайт и неговите колеги са намерили намеци , за тов , че реките може да са възниквали перодически на повърхноста и през последния милиард години .
Големите обеми вода , както отбелязват учените , може стабилно да са преминавали през тези реки в случай , че климата на Марс по време тяхното съществуване е бил достатъчно топъл за образуване на сняг, и формиране на дъждове. Как това е било възможно без плътна атмосфера и голямо количество парникови газове , засега не е ясно на учните.
Всичко това ,както смята Кайт , говори за това, че нито един от съществуващите модели на климата на древен Марс не съответства на действителноста и не може правдоподобно да опише това , което реално е станало с водните запаси. Какво именно се е случило с планетата , все още предстои да бъде изяснено .
[РИА Новости]прочетена[588] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft