Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
Най-Нови
Най-Четени
[02-11-2021] Специалисти от ЕКА планират да проведат серия тестови сеанси за връзка с китайският марсоход 'Чжужун'
Автоматическата междупланетна станция на ЕКА 'Марс-експрес' (Mars Express) ще проведе сетрия комуникационни теста за връзка с китайският марсхоход 'Чжужун' през ноември 2021 , в раммите на които ще се опита да прихване сигналите от китайският марсход и да ги предаде на Земята.
прочетена[76] коментари[0]
[02-11-2021] Curiosity отново е намерил следи от органични вещества на Марс
По резултатите от изучаването на образците почва от така наречените дюни на Багнолд, които е направил марсохода Curiosity, учените са направили изводи за съществуването на повърхноста на Марс на големи запаси от органика. Това е вече второ предполагаемо 'находище' на органика на Червената планета . Описанието на изследването е публикувано в списание Nature Astronomy.
прочетена[79] коментари[0]
[02-11-2021] НАСА отложи датата за полет на Crew-3 към МКС
НАСА отложи изпращането на третият екипаж с помоща на Crew Dragon към МКС поради проблеми със здравето на един от астронавтите.
прочетена[22] коментари[0]
[26-10-2021] Космонавтите са разказали , че не са допуснали актрисата и режисьора да счупят нещо на МКС
Космонавтите на Роскосмос Олег Новицкий, Антон Шкаплеров и Петър Дубров не са допуснали нищо да бъде повредено на МКС от актрисата Юлия Персилд и режисьора Клим Шипенко повреме на тяхното пребиваване на станцията. Това е разказал Новицкий.
прочетена[37] коментари[0]
[26-10-2021] Япония изведе на орбита нов спътник за своята система за позижиониране
Японската компания Mitsubishi Heavy Industries във вторник реализара старт на РН H-2A с нов спътник за глобално позициониране .
прочетена[28] коментари[0]
[26-10-2021] Прототип на първа степен за много кратно използване 'Крило-СВ' , Русия планира да създаде към края на 2022
Прототип на крилата степен за РН от лек клас, за много кратно използване , 'Крило-СВ' - ще бъде създаден към края на 2022г , тоав е съобщил в понеделник ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин на прес конференция в рамките на 72 Международен астронавтски конгрес в Дубай.
прочетена[33] коментари[0]
[26-10-2021] От компанията Blue Origin са обявили , че планират строителството на орбитална космическа станция.
Компанията Blue Origin на Джеф Безос , в партньорство с компаните Sierra Space и Boeing палнират да построят космическа станция за бизнес и туризъм.
прочетена[32] коментари[0]
[23-10-2021] Китайският апарат за изучаване на Марс 'Тянвен-1' е възстановил връзката с Земята.
Китайският орбитален апарат за изучаване на Марс 'Тянвен-1' успешно е възстановил връзката с Земята след период на неустойчива връзка , който е продължил от края на септември до сега. По информация от агентство Синхуа .
прочетена[79] коментари[0]
[23-10-2021] Space Adventures няма да изпраща туристи в космоса с КК Crew Dragon
Компанията Space Adventures засега се е отказал от плановете по организация на орбитални полети с туристи с КК Crew Dragon на SpaceX . По информация от специализираният портал Space News по заявление на представител на компанията Стейси Тирн.
прочетена[39] коментари[0]
[23-10-2021] Неуспешен тест на южнокорейската РН 'Нури'
Първата южнокорейска РН 'Нури' (KSLV-II) не успя да изведе на орбита макета на полезен товар поради проблеми в работата на третата степен. Това е съобщила министърката на науката и информационно-комуникационните технологи Им Хе Сук.
прочетена[31] коментари[0]
[19-10-2021] Проблеми със слънчевите батерии на станцията Lucy
По информация от НСА , на междупланетната станция Lucy , която бе изведена в космоса през миналата събота , са възникнали проблеми със слънчевите батерии.
прочетена[71] коментари[0]
[17-10-2021] Пилотираният КК 'Съюз МС-18' успешно се приземи в Казахстан
Коноекипажът, в който влизат космонавта Олег Новицки, акстрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко , успешно се приземи в Казахстан с корабът 'Съюз МС-18' .
прочетена[63] коментари[0]
[16-10-2021] Персилд и Шипенко се подготвят за завръщане на Земята.
Режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Персилд са заснели голяма част от материала за бъдещият филм с работното название 'Вызов' ( 'Предизвикателство' ) на МКС.
прочетена[62] коментари[0]
[16-10-2021] Стана известна причината за загубата на ориентация на МКС
Причината за временната загуба на орентация на МКС в пространството е била свръзана с некоректна наземна процедура. Това се разира от разговорите на екипажа с Земята , транслирани от НАСА.
прочетена[66] коментари[0]
[19-07-2010] Германия създава нова космическа ракета за многократно използване
От немсикия аерокосмически център DLR са съпбщили , за провеждането на дейности по създаването на съвременна космическа ракета , способна да излиза от пределите на атмосферата на нашата планета и след това да се връща обратно без отделяне на степени и повреди по корпуса. Теоретично такава ракета може да се използва и за доставка на космонавти и/или товари на МКС.
прочетена[4687] коментари[0]
[07-12-2012] НАСА ще изпрати на Марс още един марсоход.
От НАСА са обявили за начало на нова марсианска мисия , която ще включва изпращане на Марс нов марсоход през 2020г.
прочетена[4587] коментари[3]
[07-10-2011] 'Месенджер' потвърди наличието на воден лед на Меркурий
Астрономи са потвърдили наличието на воден лед на Меркирий на базата на данни от междупланетната сонда 'Месенджер'. Учените са изложили данните в доклад на международната конференция на планетолозите EPSC-DPS, а кратко изложение има на сайта ScienceNOW.
прочетена[4541] коментари[9]
[09-10-2008] Неизвестната страна на Меркурий - нови снимки
Сондата Messenger започна да предава натрупаните данни от прелитането покрай Меркурий което стана на 6 октомври 2008г.
прочетена[4390] коментари[0]
[10-03-2013] 'Месенджер' е съставил първата в историята пълна карта на Меркурийи
Сондата на НАСА , 'Месенджер' е завършила картографирането на повърхноста на Меркурий, и е създадена първата в историята пълна карта на най-близката до Слънцето планета.
прочетена[4327] коментари[6]
[19-07-2010] Огромен кратер на Меркурий е назован в чест на Рахманинов
Астрономи са открили , че на МЕркурий до съвсем неотдавна е имало активни вулкани , намерили са огромен ударен кратер и са изследвали магнитните бури в атмосферата на най - близката до Слънцето планета. Своите изводи учените са публикували в три различни статии в списание Science, кратко резюме на изследванията е публикувано в прес релиз на институра Карнеги.
прочетена[4287] коментари[1]
[28-05-2010] Океана на спътника на Юпитер - Европа , е много богат на кислород
Астрономите са стигнали до заключение , че под дебелия слой лед покриващ спътника на Юпитер - Европа , има океан от вода, много богат на кислород. Ако в този океан имаше живот , то такъв обем разстворен кислород би стигнал за подържането на милиони тонове риба.
прочетена[4262] коментари[4]
[22-07-2008] Снимки на Рея - луна на Сатурн от междупланетната станция Касини
Екипа на американската междупланетна станция на НАСА "Касини", публикува снимки на Рея - луна на Сатурн
прочетена[4049] коментари[0]
[01-05-2015] Messenger се разби на повърхноста на Меркурий
Автоматичната междупланетна станция на НАСА Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) се разби в повърхноста на Меркурий.
прочетена[4028] коментари[0]
[05-07-2013] Повърхноста на Меркурий се оказва значително по млада от самата планета
АСтрофици на основата на анализа на снимки от апарата 'Месенджер' са установили , че повърхноста на Меркурий е с около 500 млн години по млада от самата планета. Такова 'подмладяване' , по думи на учените е станало възможно , в резултат на вулканична активност като резултат от метеоритна бомбардировка . Изследването научените е публикувано в списание Nature, а кратко съдържание може да се намери на Space.com.
прочетена[4009] коментари[0]
[19-03-2013] 'Месенджер' остава на орбита около Меркурий до решение на НАСА
Сондата на НАСА 'Месенджер' , която завърши на 17 март своята двегодишна мисия на орбита около Меркурий, ще продължи да работи в нормален режим , докато ръководството на НАСА вземе решение за продължаване или прекратяване на проекта - това е съобщила менаджер по проекта Хелен Винтерс (Helene Winters).
прочетена[3991] коментари[1]
[15-04-2015] НАСА планира да разбие Messenger на повърхноста на Меркурий
НАСА планира завършване на мисията Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) - при което станцията ще се блъсне в Меркурий.
прочетена[3878] коментари[0]
[10-03-2009] Нечакани гости - астероидите, трябва ли човечеството да се тревожи.
"Огромен нажежен камък пада в океана, предизвиквайки ужасно цунами, което унищожава голяма част от живите същества и постройки от близките континенти. По цялата планета започва изригване на вулкани, кипящата лава, довършва това което не е успяло да довърши цунамито. Вулканична пепел се издига в атмосферата и скрива Слънцето и на Земята настъпва ледников период, в резултат на което числото на видовете заселващи нашата планета се съкращава на порядък"
прочетена[3774] коментари[3]
[04-06-2009] Атмосферата на Меркурий се поддържа от магнитни вихри.
Учените са успели да установят , по какъв начин Меркурий , най-близката до Слънцето планета, успява да съхрани своята малка атмосфера, независимо от малката си маса. - по прес релиз на НАСА
прочетена[3725] коментари[1]
Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft