Астрономи са открили девет нови галактики спътници на Млечния път

Международна група астрономи за първи път за последните пет години са открили в различни участъци на нощното небе девет неизвестни досега малки галактики , въртящи се около Млечния път, се казва в статия , публукувана в списание Nature Communications.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-03-2015] Астрономи са открили девет нови галактики спътници на Млечния път
Международна група астрономи за първи път за последните пет години са открили в различни участъци на нощното небе девет неизвестни досега малки галактики , въртящи се около Млечния път, се казва в статия , публукувана в списание Nature Communications.

"Малките галактики-спътници са последна черта за проверка на нашите теории за това как е устроена и как се държи тъмната материя. Ние търсим именно това, за да разберем до колко нашата космологическа картина на мирозданието съответства на реалноста. Това , че ние успяхме да намерим голяма група галактики спътници на Млечния път , много ни изненада. Предишните обозори на небето на южното полукълбо не доведоха до нищо , и ние не очаквахме че ще открием такова съкровище. " е пояснил Василий Белокуров от Държавния астрономически институт Щенберг.
Белоруров , неговия колега Сергей Копсов и ред астрономи от Великобритания в продължение на последните няколко години водят акривни наблюдения на околностите на нашата Галактика, опитвайки се да открият нейни трудно видими спътници -други галактики.
През 2011 те са намерили следи от една подобна галактика в съзвездие Стрелец, която е била разкъсана неотдавна от Млечния път на четири части , но пълноценни малки галактики не са били открити до сега. Последното подобно откритие е било направено през 2006г.
Групата на Белокуров са направили своето открити благодарение на данните получени в рамките на проекта Dark Energy Survey - мащабна програма за картографиране и фотографиране на нощното небе , насочена към търсене на следи от загадъчната тъмна материя.
Използвайки снимки на нощното южно небе , получени с помоща на 570 мегапикселна супер камера DECam , Белокуров и неговите колеги са успели да намерят в околностите на Големия и Малък магеланов облаци , най-големите галактики спътници на Млечния път , наведнъж девет малки галактики и няколко десетки обекти , засега претендиращи за такова звание.
Първите три от тях са практически наблизо само на около 97 хил св.г. от Земята. По пресмятания на учените , поради такова сближаване с Млечния път , тази галактика ще се разпадне в най близко време. Най-далечната от новооткритите се намира в съзвездие Еридиан и е на разстояние около 1.2 милона св.г.
Всичките тези галактики са много малки по своите размери и почти невидими за болшинството телескопо - общото число звездти в тях като правило не надвишава пет хиляди , голяма част от тяхната маса , около 99% се пада не на видимата материя на пръстена гало от тъмна материя , която пречи на светилата да се разпилеят.
Такова голямо количество галактики в околностите на двата големи спътника на Млечния път е удиеило учените . Тяхния произход остава неясен засега, но Белокуров и неговите колеги предполагат, че те може би са били спътнижи на Магелановите облаци , които нашата галактика е 'привлякла' към себе си . Ако действително е така , то на противоположната страна на Облаците , трябва да има друга група малки гаалктики , които учените ще се опитат да намерят в близките месеци.
[РИА Новости]прочетена[1426] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links