От НАСА са представили нова карта на Меркурий

От НАСА са преставили най-подробна, за момента , топографска карта на Меркурий, а също така висококачествена карта на северния пол
с на планетата.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-05-2016] От НАСА са представили нова карта на Меркурий
От НАСА са преставили най-подробна, за момента , топографска карта на Меркурий, а също така висококачествена карта на северния пол
с на планетата.

На представените от НАСА анимации , най-високите територии са отбелязани с кафяв цвят , а по ниските с червен и жълт. Дълбоките кратери и други образования - със син и виолетов цвят. Най-високата точка на планетата достига 4.48км ( и е разположена на юг от екватора) , най-ниската -5.38 км ( разположена в Рахманиновския басейн )
Новата карта позволява да се разгледа в детайли релефа на планетата и да се разберат механизмите за тяхното формиране. Данните за създаването на картата са били получени от автоматичната станция MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). Новата карта е сглобена от почти сто хиляди снимки направени от сондата.
На изображението на северния пол
с в басейна Менделсон може да се забележи огромен кратер с диамертър достигащ 291км и по всяка вероятност запълнен с лава. Целият север в миналото , както е установила сондата MESSENGER , е бил покрит с лава , с обща площ равна на 60% от континенталната част на САЩ.
За 4 години работа по изследването на планетата, сондата MESSENGER е изучила района на северния полюс и екватора . Движението на MESSENGER е по силно разтеглена орбита около планетата и не позволява толкова подробно да се изучи южния полюс.

MESSENGER бе изведен в космоса на 3 август 2004г от Кейп Кнаверал с помоща на РН Delta II. До Меркурий апаратът достига на 18 март 2011. Общо MESSENGER е изминал над 7.9 милиарда км , в това число 15 завъртания около Слънцето , три около Меркурий , две около Венера и едно около Земята. Апаратът прекрати своето съществуване през април 2015г.
Меркурий е най-малката и лека планета в Слънчевата система. Меркурий е по-лек и по малък от Земята около 20 пъти, а неговата средна плътност е такава като на Земята. Годината на планетата продължава около 88 дни . Планетата няма спътници.

[www.lenta.ru]прочетена[3657] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links