На Меркурий има повече желязо от колкото се смяташе досега.

Космическият апарат на НАСА Messenger направи трето и последно от запланираните близки прелитания около Меркурий. След прелитането , апарата е предал на Земята събраните данни.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-07-2014] На Меркурий има повече желязо от колкото се смяташе досега.
Космическият апарат на НАСА Messenger направи трето и последно от запланираните близки прелитания около Меркурий. След прелитането , апарата е предал на Земята събраните данни.

Главният извод от първичния анализ на данните е - желязо и титан на Меркурий има повече от колкото се смяташе досега. От НАСА казват , че Messenger е открил много на брой и много богати залежи на желязо и титан направо на повърхноста на Меркурий. По рано , учените наблюдаваха планетата от Земята и даже тогава бе видимо , че на Меркурий има много желязо . Сега учените са уверени, че там наистина има много желязо.
По рано се смяташе , че на Меркурий преобладават силикатни и минерални съединения , сега е очевидно , че маталическите съединения са не по малко . Изследователите казват , че под повърхноста на Меркурий , по всяка вероятност има още повече желязо, а ядрото на планетата със сигурност е огромна разтопена метална топка.
Също така на повърхноста на Меркурий е открито много титан във формата на оксид. Изследователите са уверени , че титана се е появил по късно от желязото , и по точно е резултат от тектоническите процеси на планетата . Освен това , изследванията косвено говорят , че желязото на повърхноста на планетат също е от недрата.
Напомняме , че Меркурий е най-малката от пълноценните планети в Слънчевата система и за първи път е бил посетен през 70-те години от сондата Маринер-10 ( Mariner 10 ). Диаметърът на планетата е 4880км , което три пъти по малко от земният. От друга страна Меркурий е една от най-твърдите планети в Слънчевата система , средната му плътност е 5.3 пъти плътноста на водата. Масата на ядрото на Меркутий е 60% от масата на цялата планета. Диапазона на температурите е много голям от плюс 425 до минус 180 градуса . Освен това Меркурий има много тънка и лека атмсофера , наричана също така екзосфера.
Известно е че прелитането на Messenger е било на височина около 228км от повърхноста на планетата. Общо за три близки прелитания , апаратът е заснел 98% от повърхноста на планетата.
[CyberSecurity]прочетена[2496] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links