Данни от "Джеймс Уебб" са потвърдрили получените по рано данни от "Хабъл" за 'космологическия кризис'

Астрономи са доказали с помоща на снимки от орбиталния телескоп 'Деймс Уебб' (JWST), че така нареченият космологически кризис - разминаването в скоростите на разширяване на ранната и съвремената Вселена - действително существува - и не е грешка в резултат на наблюденията с помоща на 'Хабъл' .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-03-2024] Данни от "Джеймс Уебб" са потвърдрили получените по рано данни от "Хабъл" за 'космологическия кризис'
Астрономи са доказали с помоща на снимки от орбиталния телескоп 'Деймс Уебб' (JWST), че така нареченият космологически кризис - разминаването в скоростите на разширяване на ранната и съвремената Вселена - действително существува - и не е грешка в резултат на наблюденията с помоща на 'Хабъл' .

"Ние изучхме цял набор от обекти , които преди това бяха изучени от 'Хабъл' , и сега ние може с голяма степен на увереност да изключим това , че разликте в скоростите на разширението на Вселената може да са резултат от грешки при провеждането на наблюденията. Остава само варианта - ние имаме неправилно разбиране за това как е устроена Вселената" е заявил професорът от университета Джон Хопкинс в Блатимор - Адам Рис .
Нобелевския лауреат Адам РИс и други астрономи са стигнали до този извод след наблюдения на над 1хил променлииви звезди -цефеиди, които са разположени в относително близки до нас галактики , където е имало скорошни изригвания на свръхнови от първи тип. Тези звезди космически катаклизми се използват от астрономите за определеня на точните разстояния между Земята и далечни от нас обекти в космоса.
Рис и др. астрономи вече са наблюдавали тези обекти с помощана 'Хабъл' за да изчислят скороста на разширяване на Вселената , което е довело до 'космологическия кризис' . Учените са препроверили резултатите от тези измервания и пресмятанията с помоща на 'Джеймс Уебб' , който има значително по високо разрешение и чувствителност от 'Хабъл' .
Проведените с негова помощ измервания са повторили резултата , получен от Рис и другите астрономи , а също така са повишили точноста на резултатите около 2.5 пъти и са повишили нивото на статистическа достоверност до ниво - на една грешка на квадрильон опита. Както обясняавт астрономите , това фактически изключява възможноста за това, че измерванията от 'Хабъл' да са некоректни и че 'космологическият кризис ' е породен от случайни съвпадения и грешки.
Потвърждаването на съществуването на този проблем , както се надяват Рис и др астрономи , ще привлече вниманието на астрономите за измерване на скороста на разширяване на съвремената и древната Вселена, а също така по време на промеждутъчните етапи от нейната еволюция. Тези дълбини на космоса ще станат по достъпни за наблюдения още в близките години , благодарение на успешното извеждане в космоса на орбиталната обсерватория Euclid и предстоящото извеждане в космоса на телескопа WFIRST през май 2027.

За "космологическия кризис"
Така нареченият космологически кризис е възникнал преди около седем години , когато почти едновремено бяха публикувани измерванията на скороста на разширяване на Вселената , получени при наблюдение на микровълновото 'ехо' от Големия взрив с помоща на телескопа Планк и наблюденията на променливите звезди цефеиди в Млечния път и изригванията на свръхнови в съседни галактики,които са проведени от обсерваторията 'Хабъл'. Получените данни силно се разминаваха.
Втория тип наблюдения е показал , че две галактики , разделени на разстояние около три милиона светлини години , трябва да се раздалечават сс скорост около 74км/с . Това значение е с 9% по голямо от това което показват данните от 'ехото' от Големия взрив- 67.9км/с. Впоследствие съществуването на тези разлики бяха потвърдени по други начини и с др инструменти. Тези разлики породиха много спорове за това верни ли са текущите косологически модели и дали са се променили свойствата на мирозданието за времето на съществуване на Вселената.
[ИтарТасс]прочетена[124] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links