Китай планира два старта на супер тежки ракети за следващите години

Китай планира два старта на супер тежки ракети за многократно използване през 2025,2026 в процеса на подготовка за бъдещите пилотирани мисии до Луната.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-03-2024] Китай планира два старта на супер тежки ракети за следващите години
Китай планира два старта на супер тежки ракети за многократно използване през 2025,2026 в процеса на подготовка за бъдещите пилотирани мисии до Луната.

Предстоящите стартове са част от новата лунна програма, която бе представена от китайското космическо агентство CASC, което е основния изпълнител за Китайската космическа програма.Тези стартове ще бъдат 'ключови стъпки' за реализиране на Китайската цел - изпращане на тайконавти на Луната към 2030.
За разлика от ракетите , които Китай използва сега , тези двете ще са изцяло за многократно използване. Това предполага, че те ще бъдат не само по устойчиви/надеждни , но и няма да се налага да бъдат изграждани от нулата.
Ракетите , които CASC не именува засега , ще бъдат - едната с диаметър 4м , а другата 5м. По голямата ракета може би ще бъде вариант на планираната и разработваната Long March 10, която ще е дълга 92м и ще може да извежда около 27тона на преходно-лунна орбита . Long March 10 ще бъде използвана за извеждането на тайконавти с новият КК Mengzhou към Луната.
При тестовия полет на Long March 10, като полезен товар по всяка вероятност ще бъде изпратена новата пилотирана капсула - през 2025, и това съвпада с обявените тестове на тежката РН за многократно използване. Детайли за втория полет , който се планира за 2026 засега не е разгласяват.
Докато няколко китайски частни компании разработват свои РН за многократно изпозлване , новите стартове на РН на CASC "значително ще разширят възможностите на Китай за успехи в космоса" и ще може да конкурират ракетите носители на другите страни.
Работейки за потенцият старт през следващата година , CASC успешно са провели тестово вертикално изправяне на ракетата , а също така се съобщава за големи успехи в направление на многократност на използването на ракетата. Официални лица от CASC са заявили , че проекта се развива добре и без проблеми.
[SINA]прочетена[81] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links