Учени са намерили двойници на Млечния път

За пореден път повдигайки въпроса за това - сами ли сме във Вселената, астрономите са съобщили за откриването на две далечни галактики , които много приличат на нашата галактика Млечен път.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[15-05-2013] Учени са намерили двойници на Млечния път
За пореден път повдигайки въпроса за това - сами ли сме във Вселената, астрономите са съобщили за откриването на две далечни галактики , които много приличат на нашата галактика Млечен път.

Откритието е направено в рамкиет на научния проект GAMA (Galaxy and Mass Assembly), обединяващ шест широкоъгълни телескопи , създаващи тримерна карта на галактиките в така нареченаат локална Вселена. С помоща на тази карта, астрономиет са индетефицирали 14 галактики приличащи на Млечния път, с точност до това , че покрай тях има малки галактики напомнящи Големия и Малък Магеланов облак около Млечния път.
Аерон Робот , астроном от Центъра за радиоастрономически изследвания ICRAR казва , че между галактиките в локалната група са намерени две , които съответстват по външен вид , форма , маса на Млечния път. "Преди ние никога не сме намирали галактики , които с такава точност да съответстват по всички ключови показатели на нашата. Както се оказва , да се намерят аткива не е никак сложно. Всичко това навежда на мисълта , че може да има много галактики подобни на нашата във Вселената" казва той.
"До неотдавна , ние нямахме средства за анализ на далечни галактики. Сега вече имаме всичко необходимо : телескоп , който е способен не само да открива галактиките , но и да анализира данните , а също така имаме и по големи изчислителни мощности а обработка на информацията. " е казал той.
Учеият казва , че проведеното комплексно изследване показва , че галактикиподобни на МЛечния път съществуват , но се срещат не толкова често - примерно около 0.4% от общото число галактики. Особенност на Млечния път , както казват учените е наличието на два много близки компаньона - Големия и Малък Магеланов облак. Диаметърът на нашата галактика е над 100 000 св.г., а на Магелановите облаци 14000 и 7000 св. г.
[CyberSecurity]прочетена[2031] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links