Смъртоносно опасните астероиди са невидими за наземните телескопи

Астрономите са признали безперпективно търсенето на потенциално опасни обекти с помоща на наземни обзерватории. Изследването на учените е публикувано на arXiv.org.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-04-2016] Смъртоносно опасните астероиди са невидими за наземните телескопи
Астрономите са признали безперпективно търсенето на потенциално опасни обекти с помоща на наземни обзерватории. Изследването на учените е публикувано на arXiv.org.

До своите изводи учените са стигнали , анализирайки статистиката на откриване на околоземни обекти от няколко обсерватории , в частност обсерваторията Голдстоун ( пустинята МОхаве ), радиотелескопа Грин-Бенк (щ Западна Виржиния , САЩ ) и обсерваторията Аресибо (Пуерто Рико ) .
Учениет са признали недостатъчно пълно и несвоевремено откриване от наземните средства за наблюдение на околоземните обекти , част от които може да бъде причислена към потенциално опасни. Перз 2015 обсерваторияат Аресибо и 70 метровия радиотелескоп на обсерваторията Голдстоун заедно са открили 276 уникални околоземни обекти ( съответствено 253 и 131 по отделно ) .
Фактически от Аресибо е открили 95 околоземни обекти , а обсерваторията Голдстоун - 39 ( т.е. 38 и 30 процента от максимално възможното число ) Болшинството нови околоземни обекти се откриват за по малко от 15 денонощия до затварянето на прозореца за тяхното наблюдение от Земята. Половината от откритите астероиди имат абсолютни звездни величини над 25, което отговаря на диаметри , по малки или равни на 30 метра ( Челябинския метеорит преди навлизане в атмосферата е имал диаметър около 20 м).
Получените от учените данни сочат необходимоста от повишаването на чувствителноста при наблюдаване с наземни телескопи и оказване на голямо внимание на следените астероиди от околоземни спътници. Даже ако наземен телескоп открие потенциално опасен обект , то може да се окаже прекалено малко времето за да се успее да се реагира до неговото приближаване.
[www.lenta.ru]прочетена[1956] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links