Според учени на Сатурн има хелиеви дъждове.

Физици , използвайки един от най-мощните лазери в света са намерили нови потвърждения за съществуването на Сатурн на хелиеви дъждове. За това се съобщава на сайта Science News.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-12-2015] Според учени на Сатурн има хелиеви дъждове.
Физици , използвайки един от най-мощните лазери в света са намерили нови потвърждения за съществуването на Сатурн на хелиеви дъждове. За това се съобщава на сайта Science News.

Дъждът на Сатурн представлява явление , при което смес от течни водород и хелии се разделят на компоненти подобно на това , както се фрагментира смес от вода и масло . При това хелият от горните слоеве на атмосферата мигрира в долните , което и се тълкува като дъжд на Сатурн. Резултатите на учениет показват диапазон на температури и налягане , при които се образува дъжд.

Теоретично е предсказан наличието на хелиеви дъждове на Сатурн от средата на 1970г, но досега не бе доказано експериментално. За тази цел учените от лабораторията по лазарна енергетика в Рочестерския университет в Ню Йорк са имитирали условията на дълбините на Сатурн. Физиците с помоща на лазера OMEGA са заставили смес от водород и хелий , разположен между два алмаза да се отдели течен хелий.
Учените са успели да направят това , благодарение на компресирането насместа с ударна вълна от алмаза , на който е действало лазерното излъчване . Компресирането е довело до появяване в сместа на структури с определени плътности и темпертури, получаването и описването на които е главното достижение на учените. По думи на самите учени , за постигането на този резултат са били нужни пет години експерименти и 300 лазерни 'изстрела' .
Разделянето на водорода и хелия ( газов преход в интервалите между температури 3хил -30 хил келвина и налягане 30-300 гига паскала ) може да се случва и по рано от колкото са предполжили учените. Това е позволило на учените да предположат , че хелиеви дъждове може да има не само на Сатурн но и на Юпитер.
[www.lenta.ru]прочетена[3480] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links