НАСА избра 11 компаниии за разработка на прототипи на апарати за кацане на Луната

НАСА избра общо 11 компании , на които ще бъде довереа разработката и производството на прототипи на космически апарати за кацане на Луната в рамките на новата лунна програма 'Артемида' . Това бе съобщено на прес-конференция на космическото ведомство.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[18-05-2019] НАСА избра 11 компаниии за разработка на прототипи на апарати за кацане на Луната
НАСА избра общо 11 компании , на които ще бъде довереа разработката и производството на прототипи на космически апарати за кацане на Луната в рамките на новата лунна програма 'Артемида' . Това бе съобщено на прес-конференция на космическото ведомство.

В списка влязоха Aerojet Rocketdyne, Blue Origin, Boeing, Dynetics, Lockheed Martin, Masten Space Systems, Northrop Grumman Innovation Systems, OrbitBeyond, Sierra Nevada Corporation, SpaceX и SSL. Всички те ще работят по създаването на прототип в рамките на следващите шест месеца.
"Нашият екип с радост чака завръщането на Луната във възможно най-картки срокове, и нашето държавно - частно партньорство за изучаване на системите за кацане на хора на Луната е важна крачка в тозипроцесс" е заявил директорът на програмата по изследване на Луната в НАСА Маршал Смит.
На 10 май , създателя на Amazon и Blue Origin Джеф Безос , проведе във Вашингтон презентация на прототип на космически апарат за кацане на Луната. Модулът за кацане е получил названието Blue Moon и по думи на Безсо може да прави меко кацане на Луната с полезен товар от 3.6 до 6.5 т. При това в неговата горна част може да се разполжи луноход.
В понеделник от НАСА обявиха , че новата програма за доставяне на астронавти на Луната ще се нарича 'Артемида' . Президента на САЩ Доналъд Тръмп взе решение да добави в бюджета на НАСА допълнително 1.6 милиарда долара за усвояване на Луната и Марс. Тази сума Белият дом ще поиска от Конгреса като диопълнение на 21 милирданото финансиран на НАСА , което по рано бе предложено да се отдели за 2020 финансова година , започваща от 1 октомври.
По рано администрацията на САЩ прие решение да за почне подоготовка за полети на автоматични апарати и пилотирани апарати към Луната и да се използва тази програма в качеството на важна стъпка за организиране на пътешествия в далечния космос и на първо място към Марс. Американските специалити разчитат да реалиизрат кацане на Луната през 2024, а към Марс да бъдат изпратени астронавти в средата 2030г.
[ИтарТасс]прочетена[2389] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links